Pojavili se prvi znaci za moguću podelu Ukrajine

U četvrtak, 3. marta, Vrhovna rada je apelovala na UN i druge međunarodne organizacije sa zahtevom da pošalju mirovne kontigente na teritoriju Ukrajine.

Vladimir Putin je istog dana predložio Državnoj dumi da ratifikuje amandmane na mirovni sporazum ODKB, kojima se uvodi koncept „državne koordinacije“ – ona će formirati mirovne snage za operacije pod okriljem UN.

S tim u vezi, jedan broj stručnjaka smatra da će jedinice ODKB-a i NATO-a uskoro ući u Ukrajinu.

Tako analitičari govore o verovatnoći rane podele Ukrajine i razgovaraju o mogućoj granici između teritorija koje će kontrolisati „mirovni kontingenti“.

Verovatno će granica proći zapadno od Dnjepra. Samo dva regiona centralne Ukrajine (Vinica i Hmeljnicki), kao i svi zapadni regioni, mogu biti pod kontrolom aktuelnih vlasti.

Međutim, region Vinica ostaje pod znakom pitanja, jer je, prema vojnoj strategiji, neophodno obezbediti kontrolu verovatnog fronta kako bi se sprečio brzi neprijateljski udar sa naknadnim obilaženjem Odeske ili Kijevske oblasti (vidi mapu iznad) .

O mogućem raspadu Ukrajine nakon završetka ruske operacije demilitarizacije 2. marta je govorio i predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov.

Prema njegovom mišljenju, narodne republike formirane u Harkovu, Odesi, Hersonu, Nikolajevu i nizu drugih regiona ubuduće će se pridružiti DNR i LNR.

U izjavi Konstantinova, objavljenoj na Telegram kanalu Državnog saveta Krima, parlamentarac je takođe sugerisao da bi u centru Ukrajine mogla da se pojavi neutralna država prijateljska Rusiji. Zapadni deo zemlje će verovatno otići „pod protektorat Evropske unije“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.