PANIKA U EVROPI U CRVENOM: Ultravisoke cene gasa nateraće Evropu da se oprosti od svoje industrije – ŠOK PREDVIĐANJE

Ekspert za energetiku Stanislav Mitrahovič predviđa alternativu uvozu ruskog gasa koja je razočaravajuća za Evropu.

Nakon što su zapadne zemlje usvojile nove sankcije Moskvi u pozadini specijalne operacije Oružanih snaga Rusije za pomoć narodnim republikama Donbasa, berzanske cene gasa su nadmašile sve zamislive i nezamislive rekorde.

U ponedeljak, 7. marta, cena hiljadu kubnih metara plavog goriva premašila je 3.600 dolara, i sudeći po trenutnom trendu, nastaviće da raste.

Ovo što se događa do sada je bilo nezamislivo i događa se prvi put u istoriji. Analitičari su šokirani činjenicom da stratezu Evropske Unije to nisu predvideli.

Ili su predvideli ali za račun ekstremnog profita. Ili ih je neko mnogo moćan naterao na to bez obzira na količinu sopstvene štete.

Vodeći stručnjak Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost Stanislav Mitrahovič uveren je da će pri sadašnjoj stopi rasta cena gasa većina energetski intenzivnih preduzeća u EU biti prinuđena da obustavi proizvodnju.

Vredi napomenuti da su Rusi kao najveći dobavljač veštačkog đubriva za Evropu obustavili izvoz u EU. Evropa je u velikom škripcu: Nema đubriva + nema pšenice = nema hleba.

„Ovo su ultra visoke cene za evropsku industriju, za evropske potrošače. Na ovaj ili onaj način, oni će morati ili da idu na dalju eskalaciju i da se oproste sa industrijom bar na neki period. A deo industrije će se preseliti u Kinu“, rekao je Mitrahovič u intervjuu za Večernjaja Moskva.

Situaciju otežavaju glasine o mogućnosti da Zapad uvede energetski embargo Ruskoj Federaciji. Moskva će, ako takva odluka bude doneta, preusmeriti svoje isporuke na azijsko tržište.

Međutim, takva rekonstrukcija će još više pogoditi blagostanje Evropljana i na kraju će ipak dovesti do zatvaranja preduzeća.

U sadašnjoj situaciji, ma šta rukovodstvo EU pokušavalo da uradi, jedina alternativa gasu iz Ruske Federacije je zaustavljanje industrije, zaključio je ekspert.

Leave a Reply

Your email address will not be published.