“Ovo je spas, ostaju još razgovori s Putinom” VIDEO/FOTO

Beograd — Predsednik Aleksandar Vučić obilšao je danas Termoelektranu Nikola Tesla B u Obrenovcu, gde su u toku radovi na revitalizaciji bloka B1 snage 650 megavata.

“Ovde u dva bloka se proizvodi dva puta po 650 megavata električne energije i nama ovih 650 megavata nedostaje, zbog čeka smo uvozili energiju, a 18. novembra se ovde pale kotlovi, dok u noći 24. na 25. novembar novih 650 megavata biće u mreži. Ostaju nam još razgovori sa ruskim predsednik Putinom 25. novembra u Moskvi”, kazao je Vučić.

Ako razgovori, kaže, prođu relativno uspešno, onda su uspeli da osiguraju budućnost za našu zemlju.

“Moramo da napravimo najbolju moguću cenu za Srbiju, da zamolimo predsednika Putina i da vidimo šta možemo da napravimo”, izjavio je predsednik.

Ocenio je aktivnosti u termoelektrani kao spas za Srbiju.

“Kada to bude pušteno krajem meseca mi više nemamo problema sa strujom nikakvih i mali deo možemo da stavljamo u akumulacije, da čuvamo”, kazao je Vučić novinarima tokom današnjeg obilaska.

Od toga Srbija živi, kaže predsednik.

“Ne moramo da uvozimo struju, kao što smo morali nekada. Mi ćemo struju izvoziti, ali kada namirimo naše potrebe. Da bi Novi Sad imao struje, mi smo davali gas, sve smo se snašli”, poručio je.

Ali bez ljudi zaposlenih u termoelektrani, ističe, ne bismo mogli ništa.

“Zbog ovoga danas imamo tople domove, imamo struje i zbog ovoga država ne krvari. Morate da imate stabilnost i zato je ugalj i dalje veoma snažan, jer vi svaki dan ovde imate 650 megavata, nezavisno od vremenskih uslova”, naglasio je.

Cena struje za privredu

“U ponedeljak imamo važan sastanak gde ćemo razgovarati o ceni struje za privredu. Veliki potrošači su ‘Smederevska železara’, ‘Ziđin’ u Boru… Gledaćemo za sve firme da obezbedimo bolju cenu nego što je na berzi, ali ona mora da bude malo veća nego što je danas. Za građane, za obične ljude ostaje sve isto”, kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.

Dodao je da ćemo morati da radimo na pravljenju obnovljivih kapaciteta, ali i ovih baznih.

“Još nisam video da je neko u Evropi zatvorio, naprotiv – otvorili su kapacitete za ugalj. Mi ćemo svakako smanjivati procenat uglja u proizvodnji električne energije, ali moramo da se ponašamo domaćinski i racionalno”, naglasio je Vučić.

Naveo je i da zaposleni rade fantastičan posao.

“Plata im je 105.000 dinara, ali uslovi su jezivi”, napomenuo je predsednik.

U objavi na Instagramu, Vučić ih je opisao kao “prave heroje koji danonoćno rade najteži posao”.

Radovi koje izvode uglavnom srpske firme počeli su 2. maja ove godine, a planirano je da traju do 28. novembra. Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Milorad Grčić ranije je najavio da bi radovi mogli da budu završeni 11 dana pre tog roka. Vrednost radova je 90 miliona evra, a kada budu završeni snaga ovog bloka biće povećana za najmanje 20 megavata.

Grčić je naglasio da se revitalizacija bloka B1 sprovodi prvi put nakon 40 godina rada i da će tokom nje biti zamenjeni turbina, generator, mlinovi i kotlovi. Nova turbina i generator koštali su 20 miliona evra, dok je 70 miliona uloženo u kotlove. On je rekao da čak 70 odsto posla na ugradnji kotlova izvode srpske firme predvođene preduzećem PRO TENT koje je nastalo nakon reorganizacije EPS-a.

Vučiću su, kako je predsednik objavio na Instagramu, tom prilikom radnici termoelektrane uručili i poklon.

“Mnogo sam srećan što vidim mlade momke ovde”, poručio je on u susretu sa zaposlenima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.