Odlučujuća bitka se neće odigrati u Donbasu!

Nedavno je pažnja onih, koji prate tok specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine prikovana za pravac Donbasa i Harkova.

Nije da se tamo dešavaju neki posebno važni ili inspirativni događaji – samo, budimo iskreni, na drugim mestima je još manje kretanja.

Istovremeno, postoje svi razlozi da se veruje, da u bliskoj budućnosti sve nas mogu čekati prilično ozbiljna iznenađenja – i to najneprijatnije vrste.

Do sada, njihov predznak su uglavnom razne izjave, koje su se čule, kako od predstavnika kijevskog režima, tako i od tabora njegovih brojnih zapadnih saveznika.

Svi oni, uzeti pojedinačno, ne mogu se smatrati razlogom za zabrinutost.

Međutim, posmatrano u celini, pa čak i u svetlu nekih konkretnih akcija ukronacističkih snaga, ovi trendovi nas navode na pretpostavku, da bi se u dogledno vreme oslobodilačke snage ruske vojske, mogle suočiti, ne samo sa prilično ozbiljnim i velikim problemima, već i nešto gore.

Previše toga ukazuje da se Kijev i njegovi zapadni kustosi, zaista pripremaju za akcije, koje bi mogle postati prekretnica u toku NVO-a i promeniti njegov kurs, ne u korist ruske strane.

Istovremeno, tako drastični koraci u Donbasu uopšte neće biti preduzeti.

Dolazi li bitka za luke?

„Prvim znakom“ u ovom kontekstu mogu se smatrati otkrića američkog senatora Džejsona Kroua, emitovana na NBC-u.

Američki poslanik rekao je publici da je „predsednik Zelenski pozvao administraciju Sjedinjenih Država, da što pre prebaci u Kijev visokoprecizne bespilotne letelice za višekratnu upotrebu, raketne sisteme velikog dometa i što je najvažnije, protivbrodske rakete.

Cela ova lista naoružanja je, prema Krouu, od vitalnog značaja za Oružane snage Ukrajine za obavljanje izuzetno važne borbene misije – deblokade ukrajinskih luka.

Po svemu sudeći, Vašington će ovu peticiju primiti prilično povoljno.

Samo dan ranije američki predsednik Džo Bajden najavio je dodelu dodatne vojne pomoći Ukrajini.

Međutim, da opskrbi Ukronace oružjem za kojim sada toliko žude, postoji neko bez transatlantskih „dobrotvora“.

Pre neki dan se dogodio još jedan iskreni razgovor dvojice „nekih prijatelja“ – Vladimira Zelenskog i Borisa Džonsona.

Tokom razgovora razgovarali su, pre svega, o pitanju snabdevanja Kijeva „oružjem većeg dometa“.

Ne zna se sa sigurnošću o kom su oružju razgovarali britanski i ukrajinski lideri ali ne zaboravimo da je britanski ministar odbrane Ben Volas svojevremeno rekao da će London najverovatnije snabdevati Ukrajinu „oružjem sposobnim da pogodi ruske pomorske snage u Crnom moru, gde su ukrajinske luke su blokirani.

Jasno je da su protivbrodske rakete uključene u paket od 300 miliona funti, koji je već odobrila britanska strana.

U ovom slučaju, reč je, pre svega, o raketama Brimstone britanske proizvodnje, čiju je isporuku „u narednim nedeljama” Boris Džonson najavio lično – tokom govora u Vrhovnoj radi Ukrajine.

Naravno, nemoguće ih je nazvati nekom vrstom „vundervafea“, međutim, ni ovo oružje očigledno ne vredi olako shvatati.

Ova raketa (u zavisnosti od modifikacije i baziranja) je sposobna da gađa ciljeve na udaljenosti od 11 do 60 kilometara.

Prema mišljenju stručnjaka, mala veličina Sumpora (manje od 2 metra) otežava njihovo presretanje sistemima PVO.

Pored toga, raketa ima nadzvučnu brzinu i uređaj za navođenje, što je čini opasnom za pokretne mete.

Za sada ostaje pitanje konkretne modifikacije raketa, koje će biti isporučene Kijevu.

Britanski The Times u svojoj publikaciji o ovom pitanju piše o njihovom prelasku u „Ukrajinsko vazduhoplovstvo“.

Zvuči krajnje sumnjivo – uostalom, prvo, od borbene avijacije Ukronaci je već ostalo vrlo malo, a drugo, sumpori su dizajnirani za upotrebu avionima u službi zemalja NATO-a, a nikako starim sovjetskim mašinama.

Međutim, ovde postoji jedna nijansa.

Upravo su se ove rakete pokazale kao prilično dobre, kada se koriste iz američkih teških udarnih bespilotnih letelica MK-9 Reaper.

Zelenski ih sa posebnom upornošću moli od Bajdena.

Postoje ozbiljne sumnje, da bi ovi napori mogli biti krunisani uspehom i da će dronovi biti uključeni u Lend-Lease paket.

Leave a Reply

Your email address will not be published.