Odaberite muškarca sa kojim ćete se lako razvesti – 5 pravila Mihaila Litvaka za odabir muža

Poznati psihoterapeut, psihijatar, autor koncepta psihološkog aikida Mihail Litvak se u jednoj od svojih knjiga osvrnuo na pravila koja bi nam mogla pomoći u odabiru partnera.

1. Izaberite partnera od kojeg ćete se lako razvesti; Ako nije lako razvesti se od neke osobe, neće biti lako ni živjeti sa njom. Pri odabiru partnera razmislite o tome da li vas ta osoba čini boljom osobom. Litvak upozorava da veze koje se temelje na međusobnoj ovisnosti odaju psihološki nestabilne ličnosti.
Zato uvijek vodite računa da se sa partnerom međusobno dopunjujete, a ne da zavisite jedno od drugoga. 2. Izaberite partnera sa kojim se poklapate po inteligenciji; Lični stav i obrazovanje se vremenom mogu izjednačiti između supružnika, ali ne i inteligencija.
Prema Litvakovom iskustvu, muškarci smirenije podnose niži nivo inteligencije svojih supruga, ali za ženu je opcija veze kada muškarac ima niži nivo inteligencije nepoželjna. 3. Izaberite one koji nisu pretjerano brižni; Mihail Litvak savjetuje da prilikom odabira supružnika više pažnje posvete muškarcima koji ne brinu previše.
Pretjerani znakovi pažnje trebali bi vas upozoriti. Litvak ističe da ako je muškarac pretjerano zaštitnički nastrojen prema ženi postoji mogućnost da je bio ženskaroš i da je naučio nešto iz toga. Ne gledajte na lijepe geste i riječi, već na djela. Prvo često skriva prazninu, a drugo – suštinu.
4. Ne birajte partnera iz sažaljenja; Ova Litvakova preporuka više vrijedi za žene jer češće žele biti majke i muževima i djeci te često biraju više iz sažaljenja nego iz bilo kojeg drugog razloga. 5. Ne birajte one koji vole piti; Osoba koja pije je uvijek nezrela, a supruga alkoholičara je žena-majka koja se ne udaje, ali uzima dijete za sebe. Obično ništa dobro ne proizilazi iz pića a život sa osobom koja je sklona piću je uvijek veoma težak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.