Njemačka proglasila “rano upozorenje” o mogućoj krizi

Njemačka je u srijedu proglasila “rano upozorenje” o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdijevanju gasom, rekavši da je mjera osmišljena da se pripremi za rizik od prekida ili zaustavljanja tokova prirodnog gasa iz Rusije.

Najava – najjasniji znak do sada da se Evropska unija priprema za prekide u snabdijevanju nakon uvođenja sankcija bez presedana nakon ruske invazije na Ukrajinu – dolazi u trenutku kada Moskva planira uvesti novi mehanizam za prebacivanje plaćanja svog gasa na rublje, javlja Reuters

Taj zahtjev koji su odbacile zemlje G7, uključujući Njemačku, podstakao je strah od poremećaja

Prema postojećem planu za vanredne situacije sa gasom u Nemačkoj, rano upozorenje je prva od tri faze i još uvek ne podrazumijeva državnu intervenciju da se snabdijeva gasom.

Ali ministar ekonomije Robert Habeck pozvao je potrošače i kompanije da smanje potrošnju, rekavši da je “svaki kilovat sat bitan”.

On je na konferenciji za novinare rekao da su isporuke gasa za sada zaštićene i da Njemačka pomno prati tokove snabdijevanja sa tržišnim operaterima.

“Ipak, moramo povećati mjere predostrožnosti kako bismo bili spremni za eskalaciju od strane Rusije”, rekao je Habeck. “Sa proglašenjem nivoa ranog upozorenja, sastao se krizni tim.”

Rusija je činila 55% njemačkog uvoza gasa 2021. Iako je ta brojka pala na 40% u prvom kvartalu 2022., Habeck je rekao da Njemačka neće postići punu nezavisnost od ruskih isporuka prije sredine 2024. godine.

Krizni tim, koji uključuje članove njegovog ministarstva, njemačkog regulatora mreže, mrežnih operatera i predstavnika 16 njemačkih saveznih država pomno će pratiti situaciju “kako bi – ako bude potrebno – mogle biti poduzete dalje mjere za povećanje sigurnosti snabdijevanja”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.