NEZABELEŽENO U ISTORIJI: Ukrajina se pretvorila u zemlju legije stranaca a Rusija objavila da će za te legionare biti kratak postupak

Nakon što je ukrajinski predsednik objavio osnivanje Međunarodne legije teritorijalne obrane, više hiljada boraca iz celog sveta iskazalo je interesovanje.

Zelenski je pozvao strance da se priključe borbi protiv Rusije, a zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar rekla je da su počele da se formiraju specijalne jedinice “Legija stranaca”.

Ukrajinski predsednik Zelenski u poruci objavljenoj na Fejsbuku potvrdio je da je prvih 16.000 boraca već na putu za zemlju gde će se boriti za “zaštitu slobode i života svih nas”.

Ukrajinska ambasada u Sjedinjenim Državama primila je, navodi, više od 3000 aplikacija američkih državljana koji se žele boriti protiv Rusije. Nekoliko stotina već ih je stiglo u Ukrajinu, a mnogi među njima su vojni veterani, piše Militari tajms.

Italijanski institut za međunarodnu politiku objavio je da je, prema podacima dostupnima u otvorenim izvorima i na društvenim mrežama, najmanje 591 strani borac iz devet zemalja na putu u Ukrajinu ili već tamo.

Među njima je 70 japanskih državljana, 400 švedskih, deset veterana iz NATO-ovih snaga, stotinu Litvanaca, jedan finski rezervist, jedan Norvežanin te najmanje sedam beloruskih volontera. Oko 20 Australijanaca je iskazalo zainteresovanost, ali se čekala njihova formalna prijava.

Procenjuje se i da je nekoliko hiljada ukrajinskih državljana koji žive u inostranstvu zainteresovano za povratak kući ili se već vratilo. Govori se i o posebnoj gruzijskoj legiji koja poziva i one ratno neiskusne da dođu na bojište.

Na bojištu još od 2014. godine deluje i puk Azov, koja je naknadno uklopljen u ukrajinsku Narodnu gardu, a među čijim su članovima i Hrvati. Azov je ozloglašen po svom osnivaču i članovima zbog neonacističke ideologije, a o njoj je verovatno govorio Putin kada je spominjao denacifikaciju Ukrajine.

Italijanski institut ističe kako je od 2014. godine, prema procenama, više od 17.000 boraca iz 55 zemalja učestvovalo u sukobu na obe strane.

Međutim, poziv dobrovoljcima iz inostranstva izaziva opravdana strahovanja od radikalizacije pristiglih boraca koji su često članovi ultradesničarskih udruženja.

Nije sasvim jasno je li dolazak stranih boraca u skladu sa zakonom. Rusija je poručila da sa stranim plaćenicima neće postupati kao sa zarobljenicima te da će ih krivično goniti. SAD i Australija, odakle stižu stotine volontera, među zemljama su koje nisu blagoslovile odlazak svojih državljana. Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus rekla je da pojedinci sami odlučuju.

Japan je pozvao svoje državljane da se suzdrže, a Južna Koreja objavila je da je odlazak ilegalan. Češka, Danska, Kanada i Nemačka objavile su, pak, da prema njihovu zakonu nije ilegalno služiti u tuđoj zemlji.

Jeziva poruka Rusije stranim plaćenicima

Rusko Ministarstvo odbrane upozorilo je da plaćenici koji dolaze da pomognu kijevskom režimu nisu borci i ne ispunjavaju uslove za status ratnih zarobljenika.

Ovo je izjavio zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov.

“Želim zvanično da naglasim da svi plaćenici koje je Zapad poslao da pomognu kijevskom nacionalističkom režimu nisu borci po međunarodnom humanitarnom pravu. Oni nemaju pravo na status ratnih zarobljenika”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.