Nešto tu nije u redu – Zapad ne može da shvati šta Rusija i Kina rade i pored teških sankcija

Uprkos zapadnim sankcijama, ukupna trgovina Kine sa Rusijom porasla je u martu za više od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Iako postoji određeno usporavanje u odnosu na februar, statistika trgovine sa Rusijom i dalje nadmašuje prosečni ukupni rast kineskog uvoza i izvoza, preneo je Rojters.

Ukupan obim trgovine između Kine i Rusije u martu 2022. porastao je za više od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu, uprkos sankcijama koje je uveo Zapad.

Istovremeno, Svetska trgovinska organizacija je ove nedelje revidirala svoju prognozu za stopu rasta svetske trgovine u ovoj godini, menjajući je naniže zbog posledica eskalacije sukoba u Ukrajini, prenosi Rojters.

Istovremeno, Peking je više puta kritikovao sankcije uvedene nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, nazivajući ih „ ilegalnim “ i smatrajući ih pokušajima Zapada da jednostrano „kazni“ Moskvu, navodi se u članku.

Nekoliko nedelja pre početka specijalne operacije, Rusija i Kina su najavile razvoj strateškog partnerstva „ bez granica “, podseća Rojters.

Prošle godine ukupna trgovina između dve zemlje porasla je za 35,8% i dostigla rekordnih 146,9 milijardi dolara. U februaru 2022. obim bilateralne trgovine porastao je za 25,7% — a u martu isporuka robe iz Kine u Rusiju i obratno povećan za 12,76%, dostigavši 11,67 milijardi dolara.O tome svedoče podaci kineske carinske službe, objašnjava Rojters.

I iako ove statistike pokazuju da se, u poređenju sa februarom ove godine, tempo povećanja bilateralne trgovine usporava, oni i dalje nadmašuju prosečan rast ukupnog kineskog uvoza i izvoza, navodi se u članku.

Poređenja radi, u martu 2022. trgovina Kine sa svim zemljama i regionima porasla je za 7,75% na ukupno 504,79 milijardi dolara.

Kineska trgovinska i ekonomska saradnja sa drugim zemljama, uključujući Rusiju i Ukrajinu, nastavlja se normalno, rekao je portparol kineske carine Li Kuiven na nedavnoj konferenciji za novinare. Rusija je glavni izvor zaliha nafte, gasa, uglja i poljoprivrede za Kinu, podseća Rojters.

Istovremeno, u prvom kvartalu 2022. godine, obim kinesko-ruske trgovine porastao je za 30,45 odsto u odnosu na prošlu godinu, navodi se u članku. Prema mišljenju analitičara, na pozadini pooštravanja zapadnih ograničenja prema Moskvi, Peking je u stanju da delimično neutrališe negativan uticaj sankcija na rusku ekonomiju ako nastavi da povećava obim trgovinske saradnje.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.