NAVALJUJU NA RUSKE KAPIJE: Haos u Kazahstanu – Počelo obojeno proleće

Masovni protesti organizovani su širom Kazahstana usled povećanja cene gasa, što je izazvalo nezadovoljstvo kod stanovništva.

To je izazvalo velike demonstracije koje su pratile sukobi demonstrata i policije. Okršaji su bili oštri, te je policija u više navrata morala da koristi šok bombe i suzavac.

Koliko se situacija otela kontroli, dovoljno govori podatak da je preko 190 osoba je povređeno tokom demonstracija, od toga 137 su policajci. Preko 200 osoba je uhapšeno.

Demonstranti su upali u zgradu vlade u prestonici Kazahstana. Protesti protiv poskupljenja energenata u Kazahstanu eskaliraju, a gomila je upala u kancelarije gradonačelnika u Alm Atiju.

Demonstranti naoružani palicama i metalnim šipkama upali su u kabinet gradonačelnika Alma Ate, prenosi lokalni informativmni portal Zakon.kz, a na video snimcima objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako se gomila građana okuplja ispred zgrade obavijene dimom od eksplozija šok granata.

Gradske vlasti tvrde da je situacija u gradu pod kontrolom i da je u toku operacija identifikovanja i privođenja odgovornih za nerede, ali u međuvremenu su na društvenim mrežama osvanule fotografije i video snimci masovnih protesta u gradu.

Zbog situacije proglašeno je vanredno stanje, a usled krize predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev prihvatio je danas ostavku vlade.

Ove demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Naredba da se uspostavi kontrola

U razgovoru sa vršiocima dužnosti članova privremenog kabineta, Tokajev je naredio i njima i guvernerima provincija da ponovo uspostave kontrolu cena tečnog gasa (TNG) i širok plasman benzina, dizela i druge “važne” robe široke potrošnje.

Takođe je naredio vladi da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cena komunalija i subvencionisanje stanarine za siromašne porodice.

okajev je rekao da se situacija popravlja u gradovima i mestima u kojima su organizovane demonstracije pošto je proglašeno vanredno stanje koje je uključivalo policijski čas i ograničenje kretanja.

Protesti su počeli u nedelju u provinciji Mangistau koja proizvodi naftu na zapadu Kazahstana nakon ukidanja propisa kojim je bila ograničena cena tečnog naftnog gasa, popularnog goriva za automobile, posle čega se cena goriva povećala za više od 100 odsto.

U kancelriji gradonačelnika vatra

Iz kancelarije gradonačelnika najvećeg grada Kazahstana, Alma Ate, u koju su danas upali demonstranti, gori vatra, a u blizini su se čuli pucnji, javlja Rojters pozivajući se na lajv strim na Instagram nalogu jednog kazahstanskog blogera.

Zgrada je okružena demonstrantima koji su po svemu sudeći probili policijske kordone, iako je policija na njih ispalila šok bombe.

Žestoki sukobi koji su izbili tokom sinoćnjih protesta nastavljeni su danas, a u sukobima je povredjeno 190 ljudi, od kojih 137 policajaca. Nakon što je vlada podnela ostavku, a predsednik Predsednik Kazahstana Kasim-Džomart Tokajev uveo vanredno stanje, demonstranti u Alma Ati su danas nastavili da se sukobljavaju sa policijom koja je počela da koristi specijalna sredstva, suzavac i šok bombe, javlja agencija Interfaks.

Na protestima su učestvovale hiljade ljudi, a u zapadnoj provinciji Mangistau, gde je na desetine ljudi ubijeno u protestima 2011. godine nakon otpuštanja radnika iz naftne industrije, demomnstranti su zahtevali da se cena TNG smanji sa 0,27 dolara po litru na prodajnu cenu iz prošle godine koja je iznosila 0,11 dolara.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev pozvao je nedugo potom okupljene na protestima da ne slede pozive “destruktivnih pojedinaca”, koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, ali je i najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa.

Tokajev je zatim proglasio dvonedeljno vanredno stanje u najvećem gradu u zemlji Alma Ati i u jugozapadnoj provinciji Mangistau, saopštila je pres služba predsedničke administracije, preneo je TASS.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.