NATO: Nastavljamo da se širimo iako se Rusiji to ne sviđa

Politika „otvorenih vrata“ NATO-a je proteklih godina, uprkos protestima Rusija, dovela do proširenja Alijanse za dve nove članice – Crnu Goru i Severnu Makedoniju, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„NATO je u poslednje vreme potvrdio da njegova politika ‘otvorenih vrata’ nisu samo reči, nego i dela, uključujući i pozivanjem dve nove članice. Crna Gora i Severna Makedonija su postale članice, odnosno poslednjih godina smo prošireni za dve nove članice, uprkos protestima Moskve.

Podržavamo i Ukrajinu u njenoj želji da se približi članstvu u NATO-u“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednik Vladimirom Zelenskom.

Šef NATO-a je dodao da će Alijansa ostati verna svojoj politici i u budućnosti.

„Prisustvovao sam samitu u Bukureštu 2008. godine kada su se svi saveznici složili da Ukrajina postane članica NATO-a. Pridržavamo se te odluke, kao i drugih koje su usvojene nakon tog samita“, dodao je.

Prema rečima generalnog sekretara, „poruka Rusiji je takva da je Ukrajina suverena država i da može da bira svoj put, a saveznici mogu da odluče kada će ona biti spremna da postane članica NATO-a“.

Sada smo usredsređeni da na reforme kako bi Ukrajina mogla da ispuni standarde Alijanse. Pozdravljam snažnu privrženost predsednika Zelenskog takvim reformama“, konstatovao je Stoltenberg.

Međutim, prema rečima ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe, šef NATO-a nije odgovorio na pitanje Zelenskog koje će godine njegova zemlja postati NATO članica.

Leave a Reply

Your email address will not be published.