Najveći evropski jastrebovi protiv Rusije tajno kupuju ruske energente – Reversom iz Nemačke

Ruska kompanija „Gasprom“ osporava tvrdnje poljskih političara da Poljskoj nije potreban ruski gas, izjavio je portparol koncerna Sergej Kuprijanov.

„Ove nedelje Poljska je odbila da plaća isporuke gasa iz Rusije po novoj proceduri, u rubljama. Svečano je saopšteno da im ruski gas više nije potreban i da ga neće kupovati. Ali to u stvari nije tako.

Nakon obustave direktnih isporuka, Poljska i dalje kupuje ruski gas. Ali sada u Nemačkoj, odakle reversom gas stiže u Poljsku gasovodom ‘Jamal – Evropa’“, kaže predstavnik „Gasproma“.

Kako objašnjava, reversom se isporučuje oko 30 miliona kubnih metara dnevno, što je skoro identično zahtevima prema ugovoru sa kompanijom „Gasprom eksport“ prethodnih dana.

Ranije su mediji saopštili da su 28. aprila ujutru reversne isporuke gasa gasovodom „Jamal – Evropa“ iz Nemačke u Poljsku povećane za još 3,5 odsto nakon što su prethodnog dana skočile više nego petostruko.

Kako je ranije objavila ruska kompanija „Gasprom“, isporuke gasa u potpunosti su obustavljene bugarskoj kompaniji „Bulgargas“ i poljskoj kompaniji „PGNiG“ zbog neplaćanja u rubljama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji.

Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.