Najopasnije oružje na svetu je spremno i stupa u službu

Samo jedna interkontinentalna balistička raketa „Sarmat“ može da uništi polovinu obale kontinenta koju Rusija smatra neprijateljskom, izjavio je direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin.

„Takva raketa može da uništi polovinu obale kontinenta koji nam se ne dopada zbog svoje agresivne politike“, rekao je Rogozin na obrazovnom maratonu „Novi horizonti“.

Istovremeno, on je saopštio da je „Roskosmos“ poslao sve rakete-nosače „Angara“, koje je naručilo Ministarstvo odbrane Rusije, na kosmodrom „Pleseck“.

„Rakete su sve spremne, već su na kosmodromu ‘Pleseck’“, rekao je Rogozin, dodajući da će biti lansirane prema operativnim potrebama.

Nećemo više lansirati velike makete, kada sateliti budu spremni, onda će biti lansiranja, dodao je šef „Roskosmosa“.

Ranije je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je 20. aprila s kosmodroma Pleseck izvedeno prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“ u okviru državnog programa testiranja.

Vojni resor je objavio da su potvrđene sve očekivane karakteristike rakete tokom svih etapa leta, a da su probni borbeni blokovi stigli u predviđenu oblast poligona Kura na Kamčatki.

Nakon završetka programa ispitivanja raketni kompleks „Sarmat“ će postati deo naoružanja Strateških raketnih snaga Rusije. U Užurskoj raketnoj jedinici u Krasnojarskom kraju već je u toku priprema glavnog raketnog puka koji će upravljati novim raketnim kompleksom. Napredni kompleks „Sarmat“ zameniće rakete „Vojevoda“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.