NAJNOVIJE: Broj marinaca Oružanih snaga Ukrajine koji su položili oružje u Mariupolju porastao na 1350 – VIDEO

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova DNR, u Mariupolju se predalo 1.350 vojnika 36. odvojene brigade marinaca.

U Donjeckoj Narodnoj Republici saopštavaju da vojnici 36. odvojene brigade marinaca Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da polažu oružje jedan po jedan. Kako je navelo Ministarstvo unutrašnjih poslova DNR, do srede uveče je već bilo 1.350 marinaca kao ratnih zarobljenika.

Neposredno pre toga, u petak na subotu prošle nedelje, vojska Ruske Federacije je zajedno sa vojskom DNR upala u postrojenja fabrike gde se pružao otpor.

Nakon toga, 11. i 12. aprila, neprijatelj je pokušao ofanzivu, ali se suočio sa žestokim protivnapadom i izgubio do 80% vojne opreme i ljudstva. Preostali vojnici su položili oružje.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova DNR, nakon sukoba, rukovodstvo 36. odvojene brigade ukrajinskih marinaca, procenivši situaciju, odlučilo je da ne nastavi borbu i spase živote vojnika.

Trenutno je proces predaje marinaca pod kontrolom komandanta vojske DNR. Broj onih koji žele da polože oružje je toliki da njihovo prihvatanje traje dugo.

Po mom mišljenju, najbolje je otići u zarobljeništvo i to je sve“, priznao je jedan od predatih vojnika Andrej.

Osim toga, želju da polože oružje izrazili su i ukrajinski graničari upućeni u 36. brigadu. Opisali su kako su se borili do dana kada su odlučili da se predaju, potvrđujući da su ukrajinske oružane snage redovno bile stacionirane u civilnim objektima kao što su škole.

Situacija kada vojna lica različitih rangova masovno počnu da se dobrovoljno predaju, smatraju u DNR, nije slučajna. Borci koji su iskusili borbu na frontu vide kako stvari zaista stoje na prvoj liniji fronta, ne veruju propagandi Ukrajine i ne žele da polože svoje živote na oltar koji su podigli političari kijevskog režima.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.