NAJNOVIJA VEST: Bajden naredio – vojska stiže u zemlje oko Srbije

Predsednik SAD Džozef Bajden zvanično je odobrio dodatno raspoređivanje američke vojske u istočnoj Evropi.

Bajden očekuje se da će Pentagon u sredu ujutru objaviti da će se trupe rasporediti “u narednim danima”, rekli su američki zvaničnici za Si-En-En.

Raspoređivanje je dokaz podrške saveznicima u NATO-u koji se osećaju ugroženi ruskim vojnim potezima u blizini Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Očekuje se da će Pentagon objaviti da će hiljade dodatnih američkih vojnika biti raspoređeno na isturenim lokacijama u Evropi. Raspoređivanje će uključivati otprilike 2.000 američkih vojnika u Poljskoj i još nekoliko hiljada u jugoistočne zemlje NATO-a, uključujući Rumuniju, rekli su izvori.

SAD su stavile 8.500 vojnika u SAD u pojačanu pripravnost u slučaju da se pozovu Snage za reagovanje NATO-a i da su američke snage brzo potrebne.

Ali SAD i NATO imaju desetine hiljada drugih trupa koje su već u Evropi koje mogu iskoristiti za bilo kakvo dodatno raspoređivanje u istočnoevropske saveznike; neke od trupa koje će uskoro biti raspoređene već su stacionirane u Evropi, rekli su izvori, dok će druge doći iz onih u SAD koje su već u pojačanoj pripravnosti.

Trupe će delovati na bilateralnoj osnovi sa svojim zemljama domaćinima, pošto NATO još nije aktivirao multinacionalne snage za odgovor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.