Muralski rat u Beogradu: Od Mladića do Pekića, Mišića, Miše Tumbasa… FOTO

Već nekoliko dana traje tenzija u Beogradu oko murala.

Napetost je nastala između onih koji sebe nazivaju aktivistima za ljudska prava i samookarakterisanim kao “patriote” koji čiste grafite.

Mural posvećen Mladiću u centru Beograda je već “ozbiljnije” uništen, prvi put pre nekoliko dana, samo belom farbom, što je uradio predstavnik Socijaldemokratske partije Srbije Đorđo Žujović.

Istog tog dana, okupila se grupa mladića koja je očistila mural od farbe, vrativši ga u prvobitno stanje.

Do sada su takođe nekoliko puta u Beogradu održavani protesti aktivista, koji su zahtevali da se mural prekreči.

“Uspeli su da pošalju u svet sliku svađa sa ulice, to uvek možete da uradite kada hoćete da naškodite svojoj zemlji”, rekao je tada Vučić.

Samo par dana nakon prvog incidenta, nepoznata osoba bacila bacila je crnu farbu na mural u Njegoševoj ulici.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić smatra da je tema murala sa likom Ratka Mladića aktuelna i najavio je da će Grad, “u koordinaciji sa republičkim organima, pažljivo pratiti razvoj situacije”, dok je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Emanuele Žiofre poručio da se treba uzdržati od veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina.

Nakon što je uništen mural u centru grada, isto to se desilo sa grafitom na Novom Beogradu, takođe sa njegovim likom.

Murali sa natpisom i slikom Mladića u naselju “Fontana” u blizini zgrade opštine Novi Beograd, i nešto manji grafit sa njegovim imenom koji se nalazi na uglu Bulevara Zorana Đinđića i Narodnih heroja, takođe su uništeni.

Nestao Miša Tumbas, pojavio se Živojin Mišić

Ali tu nije kraj.

Mural sa likom Miše Tumbasa nestao je sa Vračara, pošto su navijači Partizana završili novi grafit sa likom čuvenog vojskovođe Živojina Mišića.

U muralskom ratu, jedna od najvažnijih ličnosti srpske istorije 20. veka, Živojin Mišić, dobio je mesto na zidu jedne ulice na Vračaru.

Grafit ima “potpis” navijača Partizana, koji su modifikovali grb kluba i petokraku zamenili orlom Nemanjića.

Lik Tumbasa dugo je tu stajao, u strip maniru je urađen uz oblačić sa uzvikom „Dijaraaaa“, pošto je Miša Tumbas stalno dozivao svog miljenika Lamina Dijaru.

Deo navijača Partizana ogorčen je ovim činom, uz poruke na navijačim stranicama da se nadaju da će Miroslav Gajić vratiti svoj lik na nekom drugom mestu.

Svoj mural, Tumbas je dobio neposredno posle smrti, a jedan portret urađen mu je i na stadionu Partizana.

“Nemoj da me brukate, lepo da se igrate”, poruka je koja je ovekovečena uz njegov lik u Humskoj.

U pitanju je mural posvećen slavnom jugoslovenskom i srpskom književniku Borislavu Pekiću.

Mural je uradio Milan Milosavljević, a na osnovu fotografije koju je napravio njegov prijatelj Aleksandar Obrenović.

Međutim, neko je, kako se vidi na fotografiji koja kruži društvenim mrežama neko je oskrnavio mural.

Nepoznati vandali su na njemu sprejom ispisali: “Smrt četnicima”, a u blizini se nalaze i murali Draži Mihailoviću i Ratku Mladiću. Mural je juče bio prekriven i čeka se njegova popravka, a njegova ćerka Aleksandra Pekić rekla je za medije smatra da ne treba praviti paralelu sa slučajem Ratka Mladića. Kako prenose mediji, poruka mržnje na muralu sada je prekrivena daskama.

“Ne želim da uvlačim Pekića u priču o bilo kakvom drugom muralu. On stoji sam za sebe, za sve ono iza čega je stajao za života, i niko mu ne može lepiti sada dodatne etikete posle smrti. Sve je rekao što je imao da kaže i svako poređenje je besmisleno. Uvek je govorio: “Nemojte slušati mene, čitajte moje knjige”, i to je najbolje što je mogao i želeo da nas posavetuje”, rekla je ona i dodala:

“Pekićev mural je hit na Instagramu i Tviteru, aktuelan je, i to me oduševljava. Milan Milosavljević je oslikao fenomenalan mural i smatram da je time Pekić počastvovan od mlađih generacija, koje ga cene i poštuju. Oni će ga čitati sada i u budućnosti, a to je suština. Njegove reči su večne.

Čuvari murala

U Njegoševoj ulici danima je naizgled mirno, iako mural Ratka Mladića u svakom trenutku čuva po tri mladića, sa sve bocama sa razređivačima i četkama, u slučaju da neko opet nasrne na portret generala.

Na zidu preko puta, baš nasuprot “generalovom”, juče je nikao mural posvećen jednom drugom generalu, jednom od najistaknutijih vojskovođa Prvog svetskog rata, Živojinu Mišiću.

Da li kao deo bunta protiv veličanja osuđenih zločinaca, te da bi se pokazalo ko su pravi heroji koji zaslužuju murale u centru glavnog grada, možemo da nagađamo porive uličnog umetnika.

Danas je uz mural s likom Ratka Mladića i vojvode Živojina Mišića, na samom uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića, osvanuo i mural Dragoljubu Mihailoviću.

Uz lik dodati su i stihovi “Sve su straže, sve su straže…”, iz četničke pesme.

Kada će se završiti ovaj “muralski rat” ostaje da vidimo

FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIC/ bs

Leave a Reply

Your email address will not be published.