Ministri spoljnih poslova G7: Srbija odmah da potpiše samostalnost Kosovu a to isto ne dozvoljavamo Republici Srpskoj

Zemlje članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja pohvalile su Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog punog usklađivanja spoljnih politika sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu i pozvali Srbiju da učini isto.

Ministri spoljnih poslova G7 pozvali su Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i obavezujući sporazum, objavljeno je na sajtu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka.

Kako je navedeno, time bi se „dozvolilo ostvarenje njihovih evropskih stremljenja, doprinelo regionalnoj stabilnosti i bilo bi dobrobit za sve ljude u regionu“.

Pozdravili su napredak u inkluzivnoj regionalnoj saradnji i energetskoj tranziciji, posebno kroz Zajedničko regionalno tržište i Zelenu agendu za Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa. Ministri G7 ponovo su potvrdili posvećenost evropskoj perspektivi zapadnobalkanske šestorke da se, kako se navodi, osigura bezbednost, stabilnost i prosperitet u regionu.

Pozdravili su što je Zapadni Balkan ujedinjen u osuđivanju ruske agresije protiv Ukrajine, posebno u Generalnoj skupštini UN. Pozdravili su usklađivanje Bosne i Hercegovine sa restriktivnim merama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova sa tim merama.

„Pohvaljujemo Albaniju, Kosovo, Crnu Goru i Severnu Makedoniju zbog punog usklađivanja spoljne politike sa EU, uključujući sankcije i njihovu primenu. Pozivamo Srbiju da učini isto“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zemlje G7 moraju da nastave da „pomažu Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i osetljivost na ekonomsku prisilu“, navodi se u saopštenju.

Snažno se podržava brzo otvaranje pregovora Severne Makedonije i Albanije.

Poziv da se unapredi vladavina prava, poboljša klima za nezavisne medije…

Pozivaju se zemlje regiona da unaprede unutrašnje reforme, posebno vladavinu prava, da prošire domaći politički prostor, poboljšaju klimu za civilno društvo i nezavisne medije i nastave napore u sprečavanju radikalizacije nasilja, da podrže pomirenje, borbu protiv dezinformacija o genocidu, kao i glorifikaciju ratnih zločina i osuđenih ratnih zločinaca.

U saopštenju se izražava zabrinutost zbog produbljene političke krize u BiH i osuđuje svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje.

„Nećemo tolerisati secesionističke politike Republike Srpske koji ugrožavaju budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost regiona“ navodi se u saopštenju.

Poziva se na vraćanje vlada na svim nivoima na punu funkcionalnost da mogu da nastave u punoj meri rad, stavljajući po strani zapaljivu retoriku koja izaziva podele i izbegavajući svako delovanje koje bi moglo da destabilizuje BiH. Pozvali su sve strane u zemlji da osiguraju da opšti izbori budu održani kako je predviđeno u oktobru. Podržali su u potpunosti mandate visokog predstavnika Kristijana Šmita, i izvršni mandat Eufor Altea operacije za održanje bezbednog okruženja u zemlji.

Grupu G7 čine Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.