Milanović ponovo: S Vučićem i Erdoganom posredovati u BiH

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović ponovio je u četvrtak ideju da predstavnici triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini sjednu za stol s njime, srbijanskim i turskim predsjednikom jer se “u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje” za krizu u BiH.

 

“Ja bih rado tu vidio kao nekakve jamce i (srbijanskog) predsjednika (Aleksandra) Vučića. Imat ćemo mi nesporazuma, ali idemo vidjeti što možemo napraviti u BiH da ostane čitava i (turskog) predsjednika (Tayyipa) Erdogana”, rekao je hrvatski predsjednik novinarima.

Milanović vjeruje da se “jedino u takvom ambijentu može naći zadovoljavajuće rješenje”, javila je Hina.

“Dakle, da svaka strana, a to su tri etničke strane, ima nekoga kome vjeruje i da je s druge strane netko kome baš nije da potpuno ne vjeruje”, rekao je.

“Ne znam ja koliko Bošnjaci vjeruju Vučiću, ali Srbi mu vjeruju. To mi je dovoljno”, dodao je Milanović.

Hrvatski predsjednik nedavno je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na usklađivanje politike prema BiH, a Plenković ga je potom nazvao “ljutim zagovornikom Željka Komšića kojeg je podržavao protiv člana HDZ-a” i dodao kako je predsjednik sada valjda “frend s Dodikom”, podsjeća Hina.

Milanović je odgovorio da se premijer treba izjasniti zašto u Bruxellesu daje izjave koje “idu na štetu Hrvatima”.

“Govorim o tome da držimo zajednički front, ne stegovni nego u stavovima. I svaka naša svađa u Hrvatskoj izaziva kiselinu i mučninu u Mostaru, Širokom Brijegu i Vitezu”, rekao je Milanović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je odbio takvu mogućnost.

– Milanović me zvao i predložio taj sastanak, rekao sam mu da to ne radi. Mi ovdje imamo prijatelje iz SAD i Brisela i ohladili bi ih ako bi pristali na takav sastanak. To bi se onda svelo na tri etničke stranke podržane od njihova tri velika brata, a to nije prihvatljivo, – rekao je Izetbegović prije nekoliko dana.

Plenković je na samitu čelnika EU-a u listopadu rekao da “u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke koje dolaze od (Milorada) Dodika u pogledu funkcioniranja BiH”.

(Vijesti.ba / FENA)

Leave a Reply

Your email address will not be published.