Mere koje Bajden sprema za Rusiju neće izaći na dobro

Američki predsednik Džozef Bajden naložio je rukovodstvu nacionalne bezbednosti da upotrebi sva moguća sredstva da obuzda navodnu predstojeću rusku invaziju na Ukrajinu, javlja Si-En-En, pozivajući se na visokog američkog zvaničnika.

Prema pisanju medija, američki lider strahuje od ponavljanja scenarija iz 2014. godine, kada je povratak Krima Rusiji „iznenadio SAD i EU“.

Tada je bio on potpredsednik, a na čelu Amerike je bio Barak Obama koji je, kako napominje Si-En-En, odbio Bajdenov predlog da naoruža Ukrajinu i uvede oštre sankcije Rusiji.

„Proračunali smo sve neophodne korake, ali imamo samo oko četiri nedelje da ih izvedemo“, izjavio je neimenovani izvor televizije.

Visoki zvaničnici iz Bajdenog okruženja ističu da su sankcije uvedene Moskvi 2014. godine imale za cilj obuzdavanje srednjoročnog i dugoročnog razvoja konkretnih državnih kompanija.

„Opcije koje se trenutno predlažu će, naprotiv, biti ogromne, trenutne i podrazumevaće značajne troškove za rusku ekonomiju i njihov finansijski sistem“, tvrde oni.

Ranije je Si-En-En, pozivajući se na neimenovane zvaničnike, javio da je američki lider Džozef Bajden dao svojoj administraciji rok od četiri nedelje da spreče invaziju na Ukrajinu, koju navodno Rusija planira.

Poslednjih nekoliko nedelja u ukrajinskim i zapadnim medijima pojavljuju se vesti da se ruska vojska sprema za invaziju na Ukrajinu. Između ostalog, agencija Blumberg, pozivajući se na neimenovane izvore, saopštila je da američke obaveštajne službe smatraju da Rusija ima takve planove za početak 2022. godine. Moskva je sve ove navode kategorično negirala.

Leave a Reply

Your email address will not be published.