Medvedev: Duh komunizma ponovo došao u Evropu, debeli evropljani snabdeveni gasom biće prinuđeni da ga dele sa siromašnima

„Duh komunizma“ je prodro u Evropu, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Ovim rečima je ocenio predlog Evropske komisije da se zemlje EU obavežu da međusobno dele gas u slučaju prestanka isporuka goriva iz Rusije.

„Bauk komunizma je konačno ponovo ušao u Evropu. Debeli Evropljani, snabdeveni gasom iz raznih izvora, biće primorani da ga dele sa siromašnima, ali ponosnima, koji ne žele da gas plaćaju Rusiji u rubljama“, napisao je Medvedev.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti nazvao je Evropljane „dostojnim naslednicima dvojice Karla – Marksa i Kautskog”. Istovremeno će uvesti i racionalizaciju potrošnje energije, a tu nije daleko od prehrambenih kartica“, rekao je Medvedev.

EK je pripremila plan za uštedu energije koji će biti na snazi u slučaju oštrog prekida isporuke ruskog gasa, piše španski list El Pais. Prema dokumentu, zemlje sa alternativnim izvorima snabdevanja moraće da dele gas sa drugim državama.

Brisel upozorava da će, u slučaju vanrednog stanja, mere uticati na skoro sve partnere EU, jer će oni sa drugim izvorima snabdevanja, poput Španije, morati da dele gas sa zemljama pogođenim ruskim rezom“, navodi se u članku.

Medvedev je ranije nazvao odbijanje mađarskog premijera Viktora Orbana da podrži embargo na ruske energente „hrabrim korakom za tihu Evropu“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.