MEDVEDEV: Dolazi kolaps sveta u čijem je centru Amerika – Biće formirani novi savezi država

Svet neće biti isti kao rezultat strogih sankcija koje su SAD i njihovi saveznici uveli Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, navodi bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Medvedev, koji je sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije, ukazao je na moguće efekte ograničenja koje štete ne samo Rusiji, već i onima koji ih nameću i međunarodnoj zajednici u celini.

Određeni broj globalnih lanaca snabdevanja biće uništen sankcijama, stvarajući rizik od velike logističke krize, naveo je zvaničnik, dodajući da bi neke zapadne avio-kompanije takođe mogle da propadnu zbog nemogućnosti da koriste ruski vazdušni prostor.

Energetska kriza u zemljama koje su uvele samopovređujuće sankcije za rusku naftu i gas će se pogoršati, a cene energenata će nastaviti da rastu, naveo je Medvedev.

„Pojaviće se puna međunarodna kriza hrane sa izgledima za glad u pojedinačnim državama.“

Nestabilnost nacionalnih valuta, galopirajuća inflacija i uništavanje pravne zaštite privatne svojine dovešće do monetarne i finansijske krize, koje će uticati na pojedinačne zemlje ili čitave međunarodne blokove, naveo je Medvedev.

Novi regionalni sukobi će izbiti na mestima gde tenzije ostaju nerešene decenijama, dok će teroristi pojačati svoje aktivnosti misleći da je pažnja zapadnih vlada odvučena sukobima sa Rusijom, napisao je on.

Prema Medvedevu, nove epidemije mogle bi da počnu zbog nepoštene međunarodne saradnje u toj oblasti i direktnih činjenica o upotrebi biološkog oružja.

Mnoga međunarodna tela, koja su se pokazala kao neefikasna tokom rešavanja ukrajinskog sukoba, će propasti, dodao je on, izdvajajući glavnu evropsku organizaciju za ljudska prava Savet Evrope.

„Biće formirani novi međunarodni savezi zemalja – zasnovani na pragmatičnim, a ne ideološkim anglosaksonskim principima.“

Na kraju, stvoriće se nova bezbednosna arhitektura koja će priznati slabost zapadnjačkih koncepata međunarodnih odnosa, kao i kolaps sveta u čijem je centru Amerika, kao i postojanje međunarodno poštovanih interesa zemalja, koje prolaze kroz akutnu fazu svojih protivrečnosti sa Zapadom, rezimirao je Medvedev.

SAD, EU i neke druge zemlje uvele su Moskvi nekoliko rundi ekonomskih sankcija bez presedana nakon što je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Između ostalog, sredstva Centralne banke Rusije i raznih drugih subjekata i biznismena su zamrznuta, dok je Rusija praktično odsečena od tržišta novca kojim dominiraju dolar i evro, dok je širok spektar stranih preduzeća prestao da posluje u zemlji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.