Mediji: Amerika sprema nove sankcije – ovog puta direktno protiv Putina

Američki senatori demokrate predstaviće novi paket sankcija protiv Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina lično, a mogu stupiti na snagu u slučaju eskalacije oko Ukrajine, piše list „Vašington post“, pozivajući se na odgovarajuća dokumenta.

„Demokratski senatori u sredu će obelodaniti novi paket sankcija… ako ruski predsednik Vladimir Putin izvrši invaziju na Ukrajinu“, piše list. Na čelu inicijative je šef komiteta za međunarodne poslove u američkom Senatu Robert Menendez.

Kako se navodi, sankcije koje demokrate predlažu da se uvedu protiv Rusije mogu obuhvatiti visoke vojne zvaničnike i vladine službenike, uključujući ruskog predsednika Putina, a takođe bi ciljale ključne banke i sistem SVIFT.

Takođe se apeluje da se razmotre „sve raspoložive i odgovarajuće mere“ za suprotstavljanje pokretanju gasovoda „Severni tok 2“, precizirano je u članku.

Bela kuća podržava nacrt zakona o sankcijama protiv Rusije koje predlažu demokrate, piše američki list, pozivajući se na predstavnika Saveta za nacionalnu bezbednost SAD.

Podsetimo, ukrajinske vlasti, ali i brojni zapadni političari, u poslednje vreme često spominju mogućnost ruske ofanzive na Ukrajinu iako Moskva kategorički odbacuje sve optužbe tvrdeći da Rusija ne namerava nikoga da napadne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.