Lukašenko o neredima u Kazahstanu: Lekcija za Belorusiju – Sad znamo šta je moglo da nam se desi

Situacija sa neredima u Kazahstanu je još jedna lekcija za Belorusiju koja pokazuje šta je moglo da se desi sa njenim narodom, izjavio je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

„Ovo je lekcija za nas. Još jedna je lekcija u smislu da smo sada shvatili šta je moglo da bude sa nama tokom predsedničkih izbora 2020. godine. I čak nije ni reč o tome da smo mi miroljubivi Belorusi. Ne bi Belorusi rešavali pitanja u Belorusiji“, rekao je Lukašenko na sastanku za pitanja sprovođenja istorijske politike.

Beloruski lider je posavetovao demonstrante u Kazahstanu da se izvine vojsci i da se dogovore sa vlastima.

„Želim da se obratim demonstrantima u ime Belorusa. Jednostavno bih im rekao da su digli buku, zagalamili i da je sada dosta, da se treba dogovarati.

Sa predsednikom Kazahstana Kasinom Žomartom Tokajevom se može dogovoriti. On je normalan čovek, diplomata, veoma pametan i obrazovan čovek“, preneo je predsednikove reči Telegram kanal „Pul prvog“.

Prema rečima Lukašenka, „treba poći, kleknuti, izviniti se vojsci, izgladiti probleme koji su nastali i sesti sa vlastima, sa Tokajevom“.

Kazahstanci bi trebalo da shvate da je to njihova zemlja i da drugu neće imati, napomenuo je beloruski lider.

„Skupo će ih koštati obnova ako okrenu zemlju naopačke“, smatra Lukašenko.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije okarakterisalo dešavanja u Kazahstanu kao pokušaj nasilnog prevrata i smene vlasti u zemlji.

Podsetimo, nemiri u Kazahstanu trajali su i tokom noći a policija je saopštila da su zgrade administracije i policije u Alma Ati bile meta napada i da je došlo do razmene vatre između napadača i pripadnika snaga bezbednosti i vojske. Više desetina napadača je likvidirano. Život je izgubilo 13 pripadnika snaga bezbednosti, a 353 je ranjeno.

Masovni protesti u Kazahstanu počeli su prvih dana nove godine. Stanovnici Žanaozena i Aktaua, gradova u Mangistauskoj oblasti, izašli su na mitinge protestujući zbog dvostrukog poskupljenja tečnog naftnog gasa, što je Ministarstvo energetike obrazložilo činjenicom da su od 1. januara cene počele da se formiraju na elektronskim berzama na osnovu ponude i potražnje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.