Lukašenko: Buča je specijalna operacija Velike Britanije

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je nakon sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom tokom posete kosmodromu „Vostočni“ da je sa ruskim liderom razmotrio dešavanja u ukrajinskoj Buči, rekavši da je to specijalna operacija Velike Britanije.

Prema rečima Lukašenka, „zajedno sa našim ruskim prijateljima smo potpuno – od prvog do poslednjeg časa – otkrili ovu podlu poziciju Zapada“.

„Razmotrili smo provokaciju u Buči. Svi viču da je trebalo odmah uvesti još jedan paket sankcija i to je poznato. Danas smo razmotrili specijalnu operaciju, kao i psihološku specijalnu operaciju koju su sproveli Englezi“, istakao je on.

Lukašenko je takođe dodao da može da pomogne po pitanju materijala za istragu pripreme operacije u Buči i da ih obezbedi.

„Ako su vam potrebne adrese, lozinke, brojevi automobila, i marke vozila kojima su stigli u Buču, ruska Federalna služba bezbednosti može da obezbedi ove materijale. Ako ne, mi ćemo pomoći u tome“, dodao je beloruski predsednik.

On je takođe ocenio da je Rusija bar malo zakasnila s početkom specijalne operacije u Ukrajini, ruska teritorija bi pretprela razoran napad.

„Da je Rusija bar malo zakasnila s početkom specijalne operacije u Ukrajini, ruska teritorija pretprela bi razoran napad, kao i susedne oblasti“, istakao je on.

Beloruski lider je naglasio da njegova zemlja nikome neće dozvoliti da puca u leđa ruskom čoveku.

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ranije su ukrajinske vlasti i mediji objavili video snimak koji je navodno snimljen u gradu Buča u Kijevskoj oblasti, gde na putu leže tela poginulih. Korisnici interneta primetili su da „leševi“ navodno mrdaju rukama i sklanjaju se kako ne bi pali pod točkove vojnih vozila. Takođe se u retrovizoru jednog vozila može se videti kako jedan od „poginulih“ ustaje čim je automobil prošao pored njega.

Ministarstvo odbrane Rusije demantovalo je optužbe kijevskog režima o navodnom ubistvu civila u naselju Buča u Kijevskoj oblasti, nazvavši fotografije i video-snimke iz Buče još jednim izrežiranim događajem kijevskog režima za zapadne medije.

Nakon početka specijalne operacije, usledile su najoštrije do sada sankcije Zapada. Na udaru sankcija se našla i Belorusija koju Zapad optužuje da pomaže Rusiji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.