Lideri švedskih opozicionih stranaka izjasnili se protiv ulaska u NATO

Liderka švedske opozicione partije Dadgostar izjasnila se protiv ulaska zemlje u NATO

Ulazak Švedske u NATO preti eskalacijom situacije u regionu, rekla je Nuši Dadgostar, šef Levice u zemlji.

„Pristup NATO-u preti opasnom eskalacijom na okolnim teritorijama. Tenzije rastu, rizik od sukoba je sve veći. Ovo je pogrešan put“, napisala je ona na svom Fejsbuk nalogu.

Prema njenim rečima, članstvo Švedske u NATO moglo bi da je uvuče u oružani sukob u Ukrajini. Osim toga, smatra političarka, Stokholm bi mogao biti prinuđen da pod okriljem alijanse učestvuje u ratovima od kojih bi se najradije uzdržao.

Dadgostar je takođe upozorila da bi pridruživanje alijansi moglo da stavi Švedsku pod politički pritisak.

Političarka je to nazvala velikom verovatnoćom raspoređivanja nuklearnog oružja na teritoriji kraljevine i izrazila mišljenje da će Rusija , ako se to dogodi, početi da doživljava Švedsku kao pretnju.

Osim toga, Dadgostar je naglasila da će Švedska za ulazak u NATO morati da ispuni zahteve koje je nametnuo turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, uključujući i odbijanje da podrži kurdske formacije.

Takođe, liderka Zelene stranke Merta Stenevi napisala je na Tviteru da bi poslanici više voleli nezavisnost zemlje u vojnoj sferi nego članstvo u NATO.

Ona je pozvala vlasti da pokažu kako će tačno obezbediti nerazmeštanje nuklearnog oružja na teritoriji Švedske i objasniti kako se planira suprotstaviti zemljama članicama alijanse ako jedna od njih izvrši pritisak na Stokholm.

Stokholm i Helsinki su u nedelju zvanično objavili odluku da uđu u NATO. Prema pisanju medija, švedska vlada je već pripremila pismo molbe alijansi, planirano je da bude poslato istovremeno sa Finskom.

Vlasti ovih skandinavskih zemalja počele su da govore o mogućnosti napuštanja svoje dugoročne neutralnosti i ulaska u NATO zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Šef alijanse Jens Stoltenberg kaže da će vojnom bloku biti drago što vidi Finsku i Švedsku u svojim redovima i da će osigurati da se one brzo pridruže.

Rusija je više puta primetila da je NATO usmeren na konfrontaciju. Pres-sekretar predsednika Rusije Dmitrij Peskov istakao je da dalje širenje alijanse neće doneti veću bezbednost Evropi, NATO ima agresivan karakter.

Istovremeno je napomenuo da mogući ulazak Švedske i Finske u alijansu ne smatra egzistencijalnom pretnjom Rusiji.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.