LEPO PAKUJU SPINOVANJE: Dok „pojačavaju“ sankcije, „ispod žita“ sve više uvoze ruske energente

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Ona je najavila potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte. Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

„Postepeno ćemo okončati snabdevanje ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine“, rekla je fon der Lajen, što je naišlo na aplauz poslanika u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Šefica Evropske komisije je istakla da novi paket, koji će biti usvojen narednih dana, podrazumeva potpunu zabrana uvoza sve ruske nafte, i pomorskim i konpenim cevovodima, uključujući i sirovu naftu i derivate.

„Neće biti lako. Neke zemlje članice su jako zavisne od ruske nafte. Ali, jednostavno moramo to da uradimo“, rekla je fon der Lajen predstavljajući predlog, za koji je potrebna saglasnost svih 27 zemalja EU da bi stupio na snagu.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući: „Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim“.

Prema njenim rečima, treća mera se odnosi na isključenje tri velika ruska državna medija iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže, dodaje britanska agencija, ne precizirajući o kojim je emiterima reč.

„Neće im više biti dozvoljeno da distribuiraju svoje sadržaje u Evropskoj uniji, u bilo kom obliku ili formi, bilo preko kablovske mreže, preko satelita, na internetu ili putem pametnih aplikacija“, poručila je fon der Lajen.

Ona je ruske medije koji će biti isključeni iz medijskog prostora u EU nazvala „glasnicima koji agresivno šire laži i propagandu (ruskog predsednika Vladimira) Putina“.

„Ne bi trebalo da im više dajemo prostor da šire te laži“, dodala je.

Takođe, kao četvrtu meru, najavila je isključenje najveće ruske banke, Sberbanke, iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih transakcija.

Vladimir Džabarov: Evropa će nastaviti da kupuje rusku naftu preko trećih zemalja

Evropa će nastaviti da kupuje rusku naftu preko trećih zemalja, kaže zamenik ruskog šefa Komiteta za međunarodne poslove Vladimir DŽabarov, prenosi Ria novosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.