LEPA ŽELJANA (19) DOBROVOLJNO SLUŽI VOJSKU: Na Instagramu pirsinzi i tetovaže, a evo zašto je izabrala UNIFORMU! (FOTO)

U kasarni “Vojvoda Radomir Putnik” u Gornjem Milanovcu, na prostoru od gotovo 18 hektara sve je više žena u vojničkoj uniformi.

Jedna od njih je i Željana Radojčić iz Banje Koviljače, koja je tu je na specijalističkoj obuci – u Centru za obuku veze i informatike, koja se za dobrovoljno služenje vojnog roka prijavila nakon završetka srednje škole, u julu ove godine, a u septembarskoj klasi stupila je na dužnost.

Zakletvu je položila 17. septembra u Valjevu, a mesec i po kasnije dobila je prekomandu. Ima 19 godina, želju da se dokaže, veru u sebe i ljubav prema otadžbini. Kaže da ima i veliku podršku, te da su joj roditelji i mlađi brat dali vetar u leđa kada je odluku trebalo doneti.

OSTVARILA SAN IZ DETINJSTVA

Kako je istakla za medije, polaskom u vojsku joj se ispunio san iz detinjstva.

“Moj motiv je bio sticanje novog iskustva i nadograđivanje sebe, kako u fizičkom, tako i u psihičkom smislu Nisam se toliko obazirala na komentare. Vodila sam se svojim osećajem. Bili su mi oduvek zanimljivi uniforma i taj vojnički način života”, ističe Željana i dodaje da je takođe imala podršku prijatelja i kluba u kom trenira karate već deset godina.

Kako kaže, u početku joj je u uniformi bilo malo neobično, ali ponosno i dostojanstveno, ali da je za sve koji su se odlučili za vojsku ljubav prema zemlji primarni motiv.

HILJDE PRATILACA NA MREŽAMA

Na Instagramu Željana broji blizu 10.000 pratilaca. Na fotografijama visoke štikle, dugi nokti, pirsinzi i tetovaže. Jedna ispod uha, vidna i u maslinastozelenom odelu, “do grla zakopčanom”.

“Vojska nema predrasude. To jeste pitanje u svakom upitniku, ali nije nešto što određuje ili etiketira vojnika”, ocenjuje ona napominjući da se o tome morala izjasniti prilikom prijave i dodaje da je inače zabranjeno da se tetovaže vide na delovima tela koji nisu pokriveni uniformom. Međutim, za mlade dobrovoljce napravljen je ustupak

Željana je po struci elektrotehničar računara. Upisala je i višu školu. Tokom vojne obuke, knjige su kod nje. Kaže da uči tokom popodnevnog odmora, te da će na ispite tek izaći.

“Završila sam tehničku školu u Loznici, ali sam nastavila sa školovanjem. Upisala sam poslovnu ekonomiju i preduzetništvo. To je privatna viša škola u Loznici. U dogovoru sa nadležnima tamo dobila sam knjige. Ovde učim u slobodno vreme. Izlaziću kada bude vreme ispita. Ovih šest meseci, dok sam u vojsci, tako će da funkcioniše”, objasnila je.

PRIJA JOJ VOJNIČKI ŽIVOT

U dosadašnjoj vojnoj obuci beleži uspehe. Za to je dobila i nagradu.

“Sleduje nam jedan redovan vikend, koji sam ja iskoristila, ali po zasluzi i rezultatima na testu možemo da dobijemo slobodno za odlazak u grad”, kaže dodajući da je osvojila tu nagradu, te da joj se Gornji Milanovac dopao.

Željana dodaje da joj vojnički život joj, kao i da joj je trebalo oko sedam dana da se navikne. Dva je meseca kako se budi u zoru i leže pre ponoći. Razgibavanje ide pre jutarnje kafe, a ona je svakako ne bi popila.

“Dan u vojsci počinje u šest časova. Nakon toga imamo fiskulturu u 6.15. Ona je obavezna svako jutro i traje 25 minuta, potom imamo doručak. Od osam časova počinje prepodnevna obuka. Nije nam daleko do doručka, uz dobru disciplinu brzo se navikavamo. Kafu ne pijem, ali na odmoru popijem limunadu ili vodu”, istakla je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.