Lavrov: Za Ukrajinu nema plana “B” – postoje samo Minski sporazumi

Ukrajinski režim je dužan da primenjuje odredbe Minskih sporazuma, vlasti Ukrajine ne mogu imati nikakav plan „B“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Za ukrajinski režim ne može biti nikakvog plana ‘B’, postoje samo Minski sporazumi i Kijev je dužan da ih se temeljno pridržava“, istakao je Lavrov.

„Ukrajina je danas, bezuslovno, pod spoljnom kontrolom Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je on nakon razgovora sa hrvatskim kolegom Gordanom Radmanom, dodajući da je Vašington sposoban da natera Kijev da napokon primenjuje odredbe Minskih sporazuma.

Priprema „ruske invazije“ na Ukrajinu – američka dezinformacija
Istovremeno, ministar je napomenuo da su tvrdnje Amerike o navodno predstojećoj pripremi ruske provokacije kao izgovor za „invaziju na Ukrajinu“, potpune dezinformacije.

„Ne zaboravimo ni šta su američki zvaničnici rekli na samu temu takozvane ‘invazije’ na Ukrajinu, između ostalog, šireći potpune dezinformacije da spremamo provokaciju sa napadom gotovo na ruskojezično stanovništvo u Donbasu kako bismo dobili izgovor upravo za tu invaziju“, rekao je on novinarima nakon razgovora sa hrvatskim ministrom spoljnih poslova.

Lavrov je podsetio da događaji iz 2014. godine u Ukrajini nisu počeli zbog „neke ruske provokacije”, već kao rezultat državnog udara koji je, kako kaže, podržala – ako ne i organizovala Amerika.

Podsetimo, ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba.

Minski sporazumi regulišu, između ostalog, davanje specijalnog statusa samoproglašenim republikama u Donbasu, ali do danas Kijev nije ispunio preuzete obaveze.

U julu 2020. godine u Donbasu su stupile na snagu dodatne mere za osiguranje prekida vatre. Ove mere podrazumevaju potpunu zabranu otvaranja vatre, razmeštanje oružja u naseljima i njihovoj blizini, ofanzivnih, izviđačkih i diverzantskih dejstava.

Osim toga, predviđaju disciplinsku odgovornost za kršenje prekida vatre. Naredbe o prekidu vatre koje sadrže mere za njegovo održavanje moraju biti na snazi sve dok se sukob ne reši u potpunosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.