Krah sistema u Austriji – rekordan broj umrlih VIDEO/FOTO

Austrija je uvela restriktivne mere za nevakcinisane građane, a već danas nastali su problemi.

Zbog velike navale je u pojedinim austrijskim pokrajinama došlo do kraha sistema PCR testiranja, odnosno dugo se čeka na rezultate.

“Može doći do dugog čekanja, pošto su u pojedinim opštinama i regionima laboratorije preopterećene”, poručuju iz Apotekarske komore.

Najteže je pogođena pokrajina Salcburg, u kojoj su apoteke privremeno obustavile PCR testiranje. Takođe se dugo čeka na rezultate i u pokrajinama Forarlberg i Tirol.

To najviše pogađa nevakcinisane, kojima su testovi potrebni za odlazak na posao.

Naime, na radnom mestu u Austriji primenjuje se 3G pravilo, a to znači da zaposleni za dolazak na posao mora imati sertifikat o vakcinaciji, potvrdu o preležanom kovidu 19 ili negativan test. Usled primene 3G pravila ispred punktova za testiranje dugi su redovi.

Zbog kašnjenja rezultata testova, dužeg od 24 sata, pojedini zaposleni su u nemogućnosti da dođu na posao a, kako ukazuju iz Privredne komore, već se desilo da su firme zaposlene vraćale kućama.

Prema proceni Ministarstva zdravlja, zbog primene 3G pravila na radnom mestu redovno testiranje potrebno je za oko 1,4 miliona zaposlenih. Antigenski test ima važenje od svega 24 sata, a PCR test 48 sati, zbog čega se veći broj odlučuje na PCR testove.

Dramatičan poziv iz Salcburga

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Uprava pokrajinskih klinika u Salcburgu (SALK) obratila se sa dramatičnim pozivom u pomoć pokrajinskim vlastima zbog preopterećenosti kapaciteta.

Prema pisanju dnevnika “Salcburger nahrihten”, klinike u toj pokrajini neće uskoro više moći da garantuju pacijentima lečenje po važećim medicinskim standardima.

Direktor SALK Paul Sungler upozorava da će nastati vanredna situacija i da će na intenzivnoj nezi početi trijaža pacijenata.

On je preneo da trenutno u odeljenjima za lečenje pacijenata obolelih od drugih bolesti nedostaje 272 kreveta, a da uskoro neće biti ni dovoljno lekara na raspolaganju.

“Apelujemo na politički odgovorna lica da preduzmu mere kako bi se jasno smanjio talas infekcije”, poručio je Sungler. Kao prvu meru pokrajinske vlasti naložile su zatvaranje rehabilitacionih centara i premeštanje nekovid pacijenata u njih. Takođe se pregovara i sa privatnim bolnicama radi preuzimanja operacija. Koliko je aktuelno dramatična situacija opisao je za “Salcburger nahrihten” i jedan neimenovani lekar.

Svakog dana imamo svađu čiji pacijent treba najpre da bude operisan. Onaj sa tumorom ili koji ima loše srce”, preneo je on.

Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner
Tanjug/AP Photo/Lisa Leutner

Epidemiološke mere i sama njihova najava prošle nedelje su znatno podstakle vakcinaciju protiv koronavirusa u Austriji. Prošle nedelje su date 462.534 vakcine, što je najviše od jula, a od tog broja 272.371 su buster doze.

Međutim, bilo je i 128.813 prvih doza, što je, takođe, rekord, poslednji put zabeležen u drugoj nedelji jula.

Dosadašnji rekord kod prvih doza zabeležen je početkom maja, kada su se u jednoj nedelji vakcinisaloe 333.324 osobe. Samo u nedelju vakcinu je primilo 36.839 osoba, od čega 10.697 prvu dozu.

Stopa vakcinacije u Austriji je aktuelno na 65 odsto, a najgora u vakcinaciji je i glavno žariste infekcije pokrajina Gornja Austrija sa stopom od svega 60,5 procenata. Na samom vrhu je pokrajina Burgenland, gde je stopa vakcinacije dostigla 72 odsto.

Rekordan broj umrlih

U Austriji je broj novozaraženih blago opao, ali zato je broj umrlih zaraženih koronavirusom dostigao rekordan nivo.

U protekla 24 sata preminula je 61 osoba, što je najveći broj u poslednjih devet meseci.

Od tog broja 22 inficirana preminula su u pokrajini Gornja Austrija, koja je već duže vreme žarište infekcije. Veći broj umrlih registrovan je poslednji put 2. februara sa 69. Tokom prošle nedelje u Austriji su umrla 253 zaražena koronom. U protekla 24 sata registrovana su 10.363 novozaražena.

Pre nedelju dana broj novozaraženih bio je 7.712. Gledano po pokrajinama Gornja Austrija predvodi listu sa 2.559 novih slučajeva, a zatim sledi Donja Austrija sa 1.882, Tirol sa 1.589, Beč sa 1.230, dok su ostale pokrajine trocifrene. Istovremeno raste i broj pacijenata obolelih od kovida u bolnicama.

Tako je u protekla 24 sata primljeno 96 novih kovid pacijenata, čime je broj hospitalizovanih dostigao 2.568, a na intenzivnoj nezi broj je porastao za 17 na ukupno 458.

U školama širom Austrije pooštrene su epidemiološke mere, koje ne dozvoljavaju ekskurzije i vanškolske aktivnosti u periodu od naredne dve nedelje.

Pored toga, privremeno se ukida mogućnost korišćenja školskih prostorija za eksterna udruženja, proizilazi iz obaveštenja Ministarstva obrazovanja. Takođe uvedena je obaveza nošenja maski višeg zaštitnog nivoa tipa FFP2 ne samo u višim razredima, već i u osnovnoj školi

Za razliku od viših razreda, međutim, osnovci, koji su do sada mogli da nose “obične zaštitne maske”, svoje FFP2 maske mogu skinuti u svojoj klupi. Ministarstvo obrazovanja naložilo je školama da konferencije nastavnika, ali i razgovore sa roditeljima ili odlože ili održe digitalno. U naredne dve nedelje svi đaci će se testirati tri puta nedeljno, a najmanje jedan mora biti PCR test.

Od testiranja su izuzeta samo deca koja su preležala kovid 19, pošto kod njih i bez nove infekcije test može prikazati pozitivan rezultat.

Nove mere stupile su na snagu danas i na snazi su do 27. novembra. Od 29. novembra škole se vraćaju na stari plan, a to znači da će samo nevakcinisani đaci morati da se testiraju. Inače i nastavno osoblje mora da se testira, kao i đaci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.