Kineski stručnjaci: SAD će biti u panici kada se ruske hipersonične rakete pojave na Kubi

Rusija bi mogla da rasporedi hipersonične rakete na Kubi. Ovo će ostaviti dubok šokantan uticaj na Sjedinjene Države. O ovom piše kinesko izdanje Sohu.

Kako su primetili autori Sohu, Rusija je prva u svetu razvila hipersonično oružje, koje je danas najsavremeniji tip oružja.

Ako Moskva, koja već više od godinu dana doživljava snažan pritisak Zapada, želi ozbiljno da upropasti život Sjedinjenih Država, onda će morati samo da razmesti svoje hipersonične rakete na Kubi.

Ovo rusko oružje u neposrednoj blizini američkog tla će gurnuti Vašington u paniku.

Osim toga, Rusija bi trebalo da razmotri opciju stvaranja pomorske baze na Kubi, nalik Tartusu u Siriji. Objekat u Santjago de Kubi omogućiće ruskoj floti da se učvrsti u Atlantskom okeanu, piše kineski list.

„Kuba je takođe imala vazdušnu bazu, koju je u prošlosti koristio Sovjetski Savez. Ako se tamo postavi ruski strateški bombarder Tu-160 kako bi mogao da leti do susedne Venecuele i nazad, to će takođe jako uplašiti Amerikance“, navodi se u članku.

Kineski list je dodao da bi raspoređivanje ruskog naoružanja i vojnog osoblja moglo pozitivno uticati na autoritet Kube u regionu. Zahvaljujući Ruskoj Federaciji, čak su i SAD počele da poštuju ostrvsku državu, kaže Sohu.

Ipak, do sada su Rusija i Kuba ograničene konvencionalnim vojno-tehničkim sporazumima. Iako strane redovno daju izjave o međusobnoj podršci i razvoju odnosa, ideja o stvaranju ruske vojne baze na Kubi još nije razmatrana, piše kineski list.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.