– Kancelare Šolc, nedostajala mi je samorefleksija u vašim izjavama, baš kao i u izjavama CDU. Vladali ste proteklih osam godina. Finansirali ste Ukrajinu osam godina; Nemačka je drugi najveći neto finansijer. I nijednom niste uslovili ove isplate sa poštovanjem Ukrajine sporazuma iz Minska II. U njemu se radilo isključivo o autonomiji. Sada je pitanje autonomije povučeno, sada smo u ratu i vi delite odgovornost za to – poručio je Bistron. – Nemojte mi sada dolaziti sa sankcijama; molim vas. Rusi su računali sa sankcijama. Ne želim uopšte da citiram šta je rekao ruski ambasador u Švedskoj. I gospodin Lindner je rekao: Dugovi su sloboda. – To kaže neko ko je u (bivšoj) liberalnoj stranci. Dragi prijatelji, dugovi nisu sloboda, dugovi su ropstvo – naveo je on. Bistron je nedavno i podsetio da “Nemačkoj pošto je učestvovala u secesiji Kosova i Metohije nedostaje moralna osnova za kritikovanje Rusije”.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja podržati članstvo Prištine u NATO-u, te da im za to nije potrebna ničija saglasnost.

Redžep Tajip Ergodan je istakao da kao što je Ankara odmah preduzela korake da prizna (samoproglašeno) Kosovo kao državu, tako će postupiti i kada Priština bude podnela zahtev za ulazak u NATO.

“Kao važna zemlja NATO-a, ne vidimo da ovde ništa ne ide naopako u podršci kosovskom procesu. Ne treba nam ničija dozvola da podržimo članstvo Kosova u NATO-u. Kako smo dobili mandat za priznanje Kosova, tako ćemo preduzeti korake da podržimo članstvo Kosova u NATO-u”, rekao je Erdogan u Ankari na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Vjosom Osmani.

Erdoganova izjava usledila je nakon što je Osmanijeva zatražila podršku za članstvo u NATO-u, prenose mediji u Prištini.

Osmanijeva je istakla da Turska ima jaku ulogu u NATO-u i zahvalila je Erdoganu na podršci.

“Unutar NATO-a Turska može mnogo. Naše veze su duboke i na osnovu toga ćemo raditi, posebno u oblasti bezbednosti, kao i u mnogim drugim oblastima gde još nemamo pun potencijal”, navela je Osmanijeva.

Predsednica privremenih institucija u Prištini se tokom dana u Ankari sastala i sa predsednikom turske skupštine i ministrom spoljnih poslova.

(rts)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.