Kako ispravno komunicirati sa muškarcem: Ne glumite strogoću i autoritet – To je njihov posao

Da li ste nekad svjesni kojim tonom pričate sa svojim muškarcem i da taj vaš tom može imati previše sarkazma? Baš taj sarkazam je ono što muškarce odbija od vas.

Veoma često ženama se čini da su muškarci potpuno tupa stvorenja, a da su žene uvijek najpametnije, te da muškarci nemogu kroz život bez njih. Ponekad se ženama čini da su muškarci potpuno neprilagođeni životu, odnosno da im se mora reći koje hlače da obuku, šta da kupe i slično.
Veoma je važno raditi na usavršavanju verbalne komunikacije između muža i žene. Obavezno obratite pažnju na vrijeme kada planirate nešto saopštiti svom partneru. Ako on gleda utakmicu omiljenog fudbalskog tima koju nestrpljivo iščekuje već neko vrijeme, nema potreba da mu bilo šta govorite.
Posebno ne o predstojećim planovima, jer ne samo da vas neće slušati, već će steći utisak da ne poštujete njegovo vrijeme. Nakon toga, vi ćete biti uvrijeđeni, i nećete biti svjesni da ste vi pogriješili. Ili na primjer ako vaš partner dođe umoran s posla i želi da se odmori bar pola sata u dnevnoj sobi, a vi se ljutite jer on ne želi da čuje vaše zanimljive priče iz supermarketa.
Ako već nekoliko mjeseci ili godina živite sa partnerom, trebalo bi da osjetite njegovo raspoloženje. Ako već želite da mu nešto kažete pitajte ga da li ima vremena, ako vam odgovori da nema, nemojte se naći uvrijeđenom. Muškarci su mnogo puta nezadovoljni načinom kako žene nešto saopštavaju, odnosno dužinom njihovog govora.
Ako vas nešto pita, on želi jasan i konkretan odgovor, a ne da mu o tome pričate satima. Međutim, žene obožavaju da o svemu obrazlažu svoje odgovore. Uživaju u prilici da muškarcu nešto pričaju. Ako nešto želite od muškarca, recite mu konkretno šta je to.
Nikada nemoj da okolišate oko toga. Žene kada razgovaraju, imaju naviku da o svemu pričaju sa mnogo detalja i epiteta, te on iz te priče uopšte neće razumjeti šta je ustvari važno, a šta nije. Vjerovatno se neće sjećati imena vašeg brata od tetke, kojeg i ne poznaje, ali vi ćete se svjedeno naljutiti na njega.
Veoma je važno da sa svojim muškarcem razgovarate jezikom zahtjeva i ubjeđivanja. Oni su srećni kada ih ubijedite u nešto. A najodgovornije prihvataju zahtjeve. Da biste prošli bez nepotrebnih svađa, zamolite ga nešto na lijep način da uradi, a nemojte odmah da naređujete i glumite neku strogoću pred njim.
Ta bezobraznost u ženskom glasu, muškarce tjera na inat. Ako muškarcu postavljate ultimatum, to neće dobro završiti. Nemojte svog muškarca tjerati da mora birati između vas i majke, prijatelja, kuma i slično. Oni jednostavno ne vole naređenja.
Takođe, muškarci o mnogim stvarima ne misle kao žene. Njima su pojedina pitanja totalno bespotrebna, kao što je na primjer: O čemu razmišljaš? Kako se osjećaš? Da li si želio to nešto da uradiš? Muškarci na ova pitanja odgovaraju totalno nezainteresovanim odgovorima, što žene mnogo nervira.
Zbog toga, ne bi trebali da takva pitanja postavljate. Nemojte muškarce dovoditi u nezgodnu emocionalnu situaciju. Pokušajte uspostaviti normalizaciju komunikacije između muškarca i sebe. Svojim primjerom možete pomoći i drugim osobama iz svog okruženja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.