Kad si mali pa se treseš pred nemačkim kancelarom a on traži priznanje nezavisnog Kosova

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je priznanje nezavisnosti Kosova deo dijaloga Beograda i Prištine, kao i da će budući sporazum dve strane imati mnogo detalja, uključujući i priznanje Kosova.

U vreme rata u Ukrajini postepeno rešenje konflikta između Beograda i Prištine bio bi doprinos miru u regionu i celoj Evropi.

To je danas rekao nemački kancelar Olaf Šolc nakon razgovora sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

On je novinarima preneo da su imali dobar razgovor, i da je važna tema bio rat u Ukrajini, te je posebno pohvalio Prištinu što je rano zauzela stav i podržala sankcije protiv Rusije, što kako je istakao, zaslužuje veliko priznanje.

„Zapadni Balkan je deo Evrope, i sve zemlje treba da budu članice, a u to spada i Kosovo, čije priznanje je Nemačka stalno podržavala i to će činiti i dalje“, poručio je Šolc.

Rekao je da će se kasnije posle podne sastati i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da je na razgovor pozvao izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, jer je važno da „dve zemlje postepene reše konflikt“ u doba u kojem imamo rat u Evropi, što bi bio doprinos miru u regionu i Evropi.

Kazao je da cilj dijaloga mora biti sveobhvatni sporazum koji bi otvorio evropsku perspektivu obema stranama i predstavljao doprinos miru i stabilnosti u regionu.

„Ohrabrio sam Kurtija na konstruktivno angažovanje“, istakao je Šolc o dodao da je da je važno da od sporazuma profitiraju građani, a stabilnost je važan uslov za investicije.

„Želim da doprinesem da zemlje Zapadnog balkana postanu članice EU, a preduslov za mir i stabilnost u regionu je sporazum Beograda i Prištine. Želimo napredak i zato rado pomažemo da se održe takvi sastanci. Mi nismo sudije, koji odlučuje ko je u pravu, već neko ko treba da omogući da lideri postanu dogovor. Imam utisak da je želja velika da se sada napreduje“, kazao je Šolc, i rekao kako je tokom razgovora sa Kurtijem dogovoreno da u okviru skorije balkanske turneje poseti i Prištinu.

Aljbin Kurti i je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šolcom izjavio da Nemačka treba da pomogne Kosovu da krene napred i zatražio viznu livberalizaciju.

Kako je preneo upoznao je Šolca sa „dostignućem“ Kosova i namerom države da bude konstruktivna i proaktivna strana u dijalogu sa Srbijom.

„Dijalog treba da bude fokusiran na uzajamno priznavanje“, rekao je Kurti i nagflasio da ti treba da bude centralno pitanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će Kosovo podneti zahtev za članstvo u Savetu Evrope i Partnerstvu za mir i da za to očekuju podršku Nemačke.

Leave a Reply

Your email address will not be published.