KAD RUSKA VOJSKA DOĐE: U Kazahstanu ponovo uspostavljen ustavni poredak – Počelo čišćenje zemlje od terorista

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da je, u osnovi, ustavni poredak ponovo uspostavljen u svim regionima zemlje.

Dodao je da lokalne vlasti kontrolišu situaciju.

Mediji javljaju, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, da su snage bezbednosti likvidirale 26 učesnika protesta a da je oko 3.000 ljudi privedeno.

Počela je antiteroristička operacija. Ustavni poredak obnovljen je u svim regiona zemlje. Lokalni organi vlasti drže situaciju pod kontrolom. Ali, teroristi i dalje koriste oružje, nanose štetu imovini građana. Zbog toga operacija treba da traje do njihovog potpunog uništenja”, rekao je Tokajev na sednici antiterorističkog štaba.

O antiterorističkoj operaciji kazahstanski ministar spoljnih poslova Muhtar Tleuberdi detaljno je obavestio američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Zamenik šefa administracije predsednika Dauren Abajev je za TV “Habar 24” rekao da su na strani terorista delovali i snajperisti.

Predsednik izdao naredbu: Pucajte

Kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je da je izdao naredbu snagama bezbednosti da pucaju i ubiju one koje naziva banditima i teroristima, a krivi ih za nerede u zemlji u kojima su ubijene desetine ljudi.

Rojters javlja da se čini da su snage bezbednosti uspostavile kontrolu u Almatiju, ali se i dalje može čuti pucnjava.

Predsednik Tokajev je u televizijskom obraćanju rekao da militanti nisu položili oružje i da i dalje čine zločine, ili ih pripremaju.

Kina će pružiti podršku

Kina se snažno protivi tome da bilo koje spoljne sile ciljano podstiču nasilje u Kazahstanu i izazicaju društvene potrese, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Van Venbin.

“Kineska strana podržava sve napore kazahstanskih vlasti koje će pomoći da što pre izađu na kraj sa haosom i snažno se protivi da spoljne sile svesno izazivaju društvene potrese i podstiču nasilje u Kazahstanu”, istakao je diplomata na brifingu.

Prema njegovim rečima, Peking je spreman da pruži neophodnu podršku zemlji kako bi joj pomogao da prevaziđe poteškoće.

“Biće likividirani”

Predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev treći put se obratio naciji povodom situacije u zemlji.

On je rekao da je samo Alma Atu napalo 20.000 terorista, da se oni još nisu predali i da se antiteroristička operacija nastavlja.

“Ko ne položi oružje biće likividiran”, poručio je Tokajev u TV obraćanju. Rekao je i da su teroristi pripremani i da se aktivnostima rukovodilo iz jedinstvenog komandnog centra.

“Od ključnog značaja da se shvati zašto je država ‘prespavala’ ilegalnu pripremu terorističkih akcija spavajućih ćelija. Samo Alma Atu je napalo 20.000 bandita”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published.