JOŠ JEDNOSTAVNIJE I OPASNIJE: Rusi imaju način da postave nuklearno oružje u Venecueli ali ne u bazi …

Otvaranje ruskih vojnih baza u Venecueli je nemoguće, jer je to zabranjenom Ustavom zemlje, saopštio je ambasador Rusije u Venecueli Sergej Melik-Bagdasarov.

Diplomata je u intervjuu jutjub-kanalu „Solovjov lajv“ nazvao odgovor na ovo pitanje „očiglednim“, naglasivši da je za to potrebno samo baciti pogled na Ustav Venecuele.

U isto vreme, Melik-Bagdasarov smatra da, ako se pojača pritisak SAD, Moskva i Karakas mogu povećati vojnu saradnju. Postoji mnogo oblika takve saradnje, primetio je diplomata.

„Venecuela ima prilično razvijenu lučku infrastrukturu. Tamo se nalaze i dubokomorske luke i civilne luke, postoje razne baze venecuelanske mornarice. Poseduju sve što je potrebno.

Druga stvar je što je ta tema prilično osetljiva. Štaviše, naše krstarice-nosači aviona, raketne krstarice tamo uplovljavaju i ništa čudno u tome ne vidimo“, dodao je on.

Dakle, jasno je, rusko nuklearno oružje može biti na nekom ratnom brodu odakle može da napadne ciljeve.

Ono što je bitno to je da je takvo oružje pokretno i nije laka meta kao naprimer stacionirana baza. Očigledno, Rusi su našli najopasniji način da zaprete protivnicima nuklearnim oružjem.

Ranije je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven zapretio „odlučnim odgovorom“ u slučaju da Moskva pošalje ruske vojnike u Latinsku Ameriku.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je nedavno na temu raspoređivanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli da ništa ne može da potvrdi ali ni da isključi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.