JOŠ JEDAN RUSKI ULTIMATUM: Udarni sistemi NATO u Gruziji – Crvena linija za Moskvu

Raspoređivanje udarnih sistema NATO-a u Gruziji predstavljalo bi direktnu pretnju Rusiji i njenim saveznicima – za Moskvu je to „crvena linija“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko za Sputnjik.

„Ulazak Gruzije u NATO i raspoređivanje udarnih sistema naoružanja na njenoj teritoriji za nas su ‘crvene linije’, budući da će takve akcije drastično promeniti vojno-politički odnos snaga na Južnom Kavkazu i predstavljaće direktnu pretnju bezbednosti Rusije i njenih saveznika u regionu“, rekao je Rudenko.

Takođe je dodao da se Moskva zalaže za miran suživot i ravnopravnu saradnju sa Gruzijom, uprkos prekidu međudržavnih veza što je inicirala vlast u Tbilisiju.

Na samitu NATO-a u Briselu u leto 2021. godine lideri Alijanse podržali su pravo Ukrajine i Gruzije da se pridruže ovom savezu i izjavili da je potrebno da nastave reforme, ali nisu naveli vremenski okvir mogućeg ulaska ovih zemalja u organizacija.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov upozorio je da će pokušaje nasilnog uvlačenja Gruzije u NATO Rusija smatrati prekoračenjem crvene linije.

Podsetimo, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.