JEZIVO SAZNANJE:Grčka zaplenila ruske naftne tankere u Egejskom moru

Grčka je u utorak zaplenila ruski naftni tanker Pegaz u Egejskom moru. Na brodu je bilo 19 ljudi. Vlasti Grčke su incident objasnile „sankcijama EU protiv Moskve“.

Prema pisanju lista Katimerini , brod pod ruskom zastavom otet je 19. aprila u blizini priobalnog grada Karistosa na južnoj obali ostrva Evija.

Portparolka obalske straže rekla je novinarima da je naredba da se zapleni samo plovilo i da neće uticati na njegov teret.

Pre izveštaja o otmici Pegaza, grčki mediji su izvestili da je brod imao problema sa motorom i da je išao u pratnji na Peloponez, ali je bio primoran da pristane u Karistos zbog lošeg vremena.

Pegaz nije sam

Kako prenosi portal Maritime Bulletin, još jedan ruski tanker je ranije zadržan u blizini Eubeje zbog sankcija EU.

Navodno je brod napustio luku Pirej 17. aprila, uputivši se ka ruskoj luci u Crnom moru, ali je iz nepoznatog razloga završio u zalivu Karistos.

Podsetimo, Evropska unija, čija je članica Grčka, usvojila je širok spektar sankcija Moskvi. To uključuje zabrane uvoza i izvoza mnogih dobara, kao i embargo na pristup lukama EU za brodove pod ruskom zastavom. Ruska nafta na tankerima nije predmet sankcija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.