Jeremić: Odštetu Rio Tintu nadoknadićemo imovinom oduzetom od pljačkaša Srbije

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će se o izlasku na referendum o promenama Ustava Srbije raspravljati na stranačkoj skupštini, zakazanoj za 26. decembar.

Ja neću izaći na referendum, ali sve dok budem predsednik Narodne stranke postojaće puna sloboda izjašnjavanja po svim važnim pitanjima, rekao je Jeremić u Kragujevcu, gde je održana Izborna skupština Gradskog odbora Narodne stranke.

Jeremić je dodao da kakva god bila većina na skupštini stranke, svako će imati pravo da govori i da se zalaže za ono u šta veruje.

„U stranci postoje čvrsta mišljenja po tom pitanju. Vladimir Gajić, kao predsednik Pravnog saveta, ima dosta čvrst stav da bi trebalo izaći na referendum i glasati protiv režimskog pokušaja da pravno zakuca partijsku državu, ali ima i suprotnih mišljenja, uključujući i prvog potpredsednika Miroslava Aleksića i moje, koje verujem da je većinsko“, kazao je Jeremić.

On je istakao da su Rio Tinto i revanšizam dve strane istog novčića i čine konzistentnu politiku.

„Kada budemo zaustavili Rio Tinto zbog dokumenata koje je današnja vlast usvajala, a prvenstveno zbog zakona iz 2015. godine koji je pravno onemogućio da se uskrati dozvola za eksploataciju toj i drugim kompanijama, bićemo verovatno prinuđeni da isplatimo velike penale na međunarodnoj arbitraži, ali to nas neće zaustaviti da sprečimo uništenje životne sredine i budućnosti Srbije“, rekao je Jeremić.

Pema njegovim rečima, odšteta koja će biti isplaćena Rio Tintu biće nadoknađena imovinom oduzetom od onih koji su pljačkali Srbiju.

„Nelegalno stečena imovina biće oduzeta, ono što su pokrali i gurnuli u Beograd na vodi, jahte i džipove – sve će im to biti oduzeto, a Rio Tintu ćemo ako treba platiti da ode iz Srbije, jer se u Srbiji neće rovariti prljavim tehnologijama“, poručio je Jeremić.

Za predsednika Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevac izabran je epidemiolog Predrag Delić.

(fonet)

Leave a Reply

Your email address will not be published.