JAN: Ruski tankeri sa naftom nestaju sa radara – Zaobilaze zapadne sankcije

Ruska Federacija, uprkos novim ekonomskim sankcijama koje pogađaju naftnu industriju, najverovatnije nastavlja da snabdeva kupce „crnim zlatom” koristeći sofisticirani trik.

Ovaj zaključak su doneli novinari američkog informativnog izdanja CNN, proučavajući kretanje ruskih tankera u svetskim okeanima.

Autori materijala su detaljno ispričali kako Rusija uspeva da zaobiđe naftni embargo, a takođe su objasnili zašto je Moskva preduzela takve mere.

Analitičari CNN-a su prvi primetili da Ruska Federacija najverovatnije koristi veoma lukavu strategiju za snabdevanje kupaca naftom uprkos ekonomskim ograničenjima.

Ovo je taktika koja sprečava zapadne zemlje da otkriju prekršaje od strane Moskve. Ruski tankeri, koji obavljaju morski transport nafte i naftnih derivata, bukvalno nestaju sa radara, skrivajući svoju lokaciju.

Američki novinari su uvereni da su ruski tankeri koji su nestali sa radara počeli da zaobilaze zapadne sankcije. Dakle, posada namerno isključuje sisteme za praćenje kako bi tiho snabdevala naftom kupce.

„Vidimo porast slučajeva da ruski tankeri namerno isključuju svoje predajnike kako bi zaobišli sankcije. Ruska flota počinje da skriva svoju lokaciju i izvoz“, citiraju autori članka Ejmi Danijel, izvršnog direktora Vindvard-a.

Novinari su izrazili uverenje da ruski tankeri izvode takav trik, jer im omogućava da bukvalno zaobiđu sankcije koje je uveo Zapad. Plovila isključuju sisteme za praćenje, nakon čega tiho istovaruju naftu u lukama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.