IŠČENKO: Ovo je poslednji strateški signal Kijevu – Posle toga slede vojne mere

Nije bez razloga rukovodstvo LDNR odlučilo da evakuiše civilno stanovništvo u Rusku Federaciju – takav korak je izvestan strateški signal Kijevu.

Rostislav Iščenko, poznati ruski politikolog i kolumnista novinske agencije Россия сегодня, došao je do ovog zaključka nakon analize situacije na istoku Ukrajine.

U svom autorskom materijalu, objavljenom na sajtu informativnog izdanja Ukraina.ru, Iščenko je detaljno govorio o merama LDNR, a takođe je objasnio zašto je Donbasu zapravo bila potrebna evakuacija i mobilizacija.

Rostislav Iščenko je pre svega primetio da se predstavnici LDNR pridržavaju određene strategije koja može da spreči eskalaciju u regionu. Reč je o velikom povećanju uloga u konfrontaciji sa ukrajinskim vlastima.

Dakle, odluka o mobilizaciji rezervista i evakuaciji stanovništva u Rusiju može biti poslednji diplomatski argument koji Kijev može naterati na ustupke.

„U ovim uslovima, demonstrativna mobilizacija je postala sredstvo psihološkog pritiska na neprijatelja. Ne prvi vojni, već poslednji diplomatski argument koji  će ga je primorati na ustupke“, objasnio je Iščenko.

Prema mišljenju politikologa, takve mere rukovodstva LDNR mogu sprečiti zaoštravanje u regionu.

Kijev mora da odustane od upotrebe sile za rešavanje sukoba, kao i da počne da ispunjava svoje obaveze iz Minskih sporazuma, plašeći se mogućih posledica.

„Sve navedeno potvrđuje činjenicu da su evakuacija i mobilizacija zaista poslednji argument. Strana koja najavljuje mobilizaciju namerno zaoštrava situaciju“, zaključio je Iščenko.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.