IGOR JUŠKOV: Ako Rusija počne da uzvraća embargo kako može, ohladiće se žar sankcija u Evropi

Francuski predsednik Emanuel Makron izdao je još jedno saopštenje u vezi sa pooštravanjem sankcija uvedenih Moskvi.

Šef države je najavio nameru da razgovara o mogućnosti uvođenja novih restriktivnih mera Ruskoj Federaciji. Konkretno, dozvolio je EU da uvede embargo na uvoz nafte i uglja iz Rusije.

Igor Juškov, vodeći analitičar Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost, smatra da pooštravanje režima zapadnih sankcija ograničavanjem snabdevanja ovim vrstama energenata ne predstavlja isti problem za Evropu kao u slučaju gasa.

Prema ekspertu, trenutna zavisnost EU od ruskog uglja iznosi 70%. Međutim, u svetu ima dovoljno drugih proizvođača ovog goriva koji mogu da zamene Rusiju. Konkretno, to su SAD, Australija i Južna Afrika. Istina, sa ekonomske tačke gledišta, takva rokada Evropljanima ne donosi nikakvu korist.

Ima i ko da snabdeva naftom. Pre svega, to su Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, sposobni da u svakom trenutku povećaju obim proizvodnje.

Dakle, za Rusku Federaciju će ovaj embargo, ako bude uveden, zaista postati izvestan problem. Istovremeno, Juškov ne isključuje opciju da će Moskva ozbiljno zakomplikovati život Evropi ako se donese takva odluka.

„Razgovaramo o mogućem uzvratnom ruskom embargu na gas. To je opterećeno ograničenjima u snabdevanju električnom energijom, snižavanjem temperature u stambenom sektoru za narednu grejnu sezonu na 10-15 stepeni, zaustavljanjem niza industrija i, uopšte, naglim padom životnog standarda“, objasnio je stručnjak.

Sumirajući, specijalista je scenario sa uvođenjem strožih restriktivnih mera protiv Ruske Federacije od strane cele Evropske unije nazvao malo verovatnim. Zavisnost Evropljana od ruskih energetskih resursa je veoma velika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.