I TAKO STIGOSMO DO KRAJA: SAD užasnute – Moskva bi mogla da rasporedi nuklearno oružje u Belorusiji – EVROPA KAO NA DLANU

Sjedinjene Države su zabrinute zbog nacrta ustavne reforme u Belorusiji koja bi omogućila raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u zemlji koja se graniči sa Ukrajinom i Poljskom.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je novinarima, preneo je AFP.

Prema njenim rečima, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko planira da progura ustavne reforme na referendumu, koji bi mogao da bude organizovan u februaru.

„Ove ustavne promene mogu značiti da Belorusija planira da dozvoli raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih snaga na svojoj teritoriji“, rekla je ona.

Prisustvo nuklearnog oružja na granicama EU predstavljalo bi rizik za evropsku bezbednost i moglo bi dovesti do odgovora, upozorila je ona.

Ruski analitičari su zapanjeni komentarima američkih zvaničnika o stacioniranju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji. Oni se u neverici pitaju: Zar je Amerika zaista mislila da će Rusija zauvek gledati dolazak američkih trupa na granice Rusije.

Stacioniranje ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji je gora varijanta od noćne more za EU, Rusi će imati celu Evropu kao na dlanu.

Očigledno da Putin ima više aduta u rukama nego što je Amerika planirala. Nešto im taj plan ne funkcioniše.

Leave a Reply

Your email address will not be published.