Hazin predviđa neočekivane odgovore Rusije kada počne nova preraspodela sveta

Litvansko rukovodstvo kao i još neka drugih država, će u potpunosti platiti svoju rusofobičnu poziciju i iskreno antirusku politiku nakon predstojeće prepodele sveta. Ovu izjavu dao je ekonomista Mihail Hazin.

Moskva apsolutno neće ostaviti bez odgovora odluku Vilnjusa da prizna Rusiju kao „terorističku državu“, siguran je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, približavanje promene svetskog poretka dovešće do toga da će Poljska, istočni deo Nemačke i ceo baltički region biti u sferi uticaja Ruske Federacije.

Ove zemlje neće trebati ni Sjedinjenim Državama ni Velikoj Britaniji, koja se nada da će dominirati zapadnom Evropom. U ovoj situaciji nekim državama će biti veoma teško.

„Baltik i Poljska biće proglašeni neprijateljskim zemljama. Litvanija je već učinila sve za to i dobiće svoj novi neprijateljski status kao jedna od prvih sa svim posledicama koje iz toga proizilaze. Nema trgovine, nema pomoći“, rekao je Hazin.

Istovremeno, Moskva će postaviti niz zahteva. Pre svega, Vilnjus će biti prinuđen da ukine sve rusofobične zakone, kao i da uvede krivičnu odgovornost za širenje falsifikata o takozvanoj sovjetskoj okupaciji i ugnjetavanju prava ruskog govornog stanovništva. Isto važi i za Estoniju i Letoniju, gde situacija nije mnogo drugačija.

Istovremeno, odgovor Moskve na oštre antiruske napade Vilnjusa biće što je moguće humaniji i pristojniji. Ipak, za litvanske zvaničnike to neće biti dovoljno“, naglasio je ekspert.

Ipak, najteži udarac za Baltik neće biti odgovor Ruske Federacije, već činjenica da će je napustiti njeni sadašnji kustosi i gospodari.

A pošto tri države nisu u stanju da se same nose sa problemima, biće im potreban jak partner.

Rusija bi mogla da se ponaša kao takva, ali posle napada Viljnusa na Rusiju, malo je verovatno da će Moskva pružiti ruku pomoći.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.