Global Times: Ulaskom Švedske i Finske u NATO, Evropa će postati bure baruta koje će verovatno neko zapaliti

Ulazak Finske u NATO biće opasna eskalacija, jer Rusija neće tolerisati takvu provokaciju na svom pragu. Sada Ruska Federacija ima keca u rukavu u slučaju skandinavskog širenja Alijanse, piše kinesko izdanje Global Times.

Kako su primetili novinari Global Times, geopolitička mapa Evrope sada prolazi kroz velike promene.

Bezbednosna neravnoteža u ovom regionu čini situaciju još opasnijom. Zapad je odlučio da najveći doprinos pogoršanju situacije da primanjem Finske u NATO, koja sa Ruskom Federacijom ima granicu od 1340 kilometara.

„Skandinavsko širenje NATO-a je provokacija na pragu Rusije, koja će se pretvoriti u opasnu eskalaciju. Verovatnoća vojnog sukoba između Rusije i NATO će samo rasti. Evropa neće dobiti ništa osim još krhkijeg bezbednosnog statusa.

Medij naglašava: Zapad može da misli bilo šta o svojoj ekonomskoj i vojnoj moći, koja će mu tobože obezbediti suzbijanje Moskve i pobedu nad njom, ali Ruska Federacija ima keca u rukavu.

„Rusija je naoružana hiljadama nuklearnih bojevih glava. I dalje NATO provokacije protiv Ruske Federacije ugroziće ne samo Evropu, već i svet“, piše Global Times.

U članku se dodaje da politika SAD i NATO-a, zasnovana na sili i potiskivanju drugih zemalja, teško da će nešto promeniti.

Stoga će zapadni establišment u bliskoj budućnosti pretvoriti ne samo Evropu, već i azijsko-pacifički region u bure baruta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.