Gardijan: Šon Pen pozvao milijardere da za 300 miliona dolara Ukrajini kupe 12 aviona F-16, kako bi se rat preokrenuo u njenu korist

Holivudski glumac Šon Pen pozvao je milijardere da istupe i kupe dve eskadrile aviona F-15 ili F-16 za Ukrajinu u kako bi se rat preokrenuo u korist Ukrajine, piše Gardijan.

Glumčeva molba da neko dođe i potroši 300 miliona dolara na „12 aviona sa boljom tehnologijom od ruskih MiG-ova ili SU“ odražava zahtev ukrajinskog vazduhoplovstva par sati ranije za lovce američke proizvodnje.

Ukrajina je tražila još lovaca od početka rata, ali su SAD odbile da podrže sporazum kojim bi Poljska mogla da isporuči 28 MiG-ova 29, aviona ruske proizvodnje tipa na koji su njeni preostali piloti navikli da lete. Vašington je bio zabrinut da bi snabdevanje borbenih aviona moglo da se smatra eskalirajućim od strane nuklearno naoružane Rusije.

Uprkos odbijanjima, Ukrajina nastavlja da insistira na svom argumentu, a njeno vazduhoplovstvo je preko noći tvitovalo „najveća potreba za borbenim avionima“ i posebno tražilo F-15 i F-16, čiji originalni dizajni datiraju iz 1960-ih i 1970-ih, koji navodi se da bi njeni piloti mogli da nauče da lete uz „samo 2-3 nedelje obuke“, navodi dalje Gardijan.

Stručnjaci su rekli da bi pilotima obično bilo potrebno do četiri meseca da nauče kako da upravljaju novim lovcem, a Ukrajina bi takođe imala problem da pronađe rezervne delove i inženjere koji znaju kako da održavaju avione Boing i Lockheed Martin.

Očekivalo se da će ukrajinske vazdušne snage – desete veličine ruskih – biti oborene sa neba u roku od nekoliko dana od invazije. Ali neki od njenih lovaca su i dalje aktivni, a vazdušni prostor iznad zemlje i dalje je dovoljno osporen da Rusija nije mogla slobodno da sprovodi misije bombardovanja.

Endi Nethervood, bivši pilot RAF-a i komentator odbrane, rekao je: „Da ste me pitali na početku rata, rekao bih da je nemoguće da ukrajinski piloti nauče kako da savladaju novi lovac na dva tri nedelje. Ali sada nerado koristim reč nemoguće kada je reč o ukrajinskom vazduhoplovstvu“, prenosi Gardijan.

Međutim, ozbiljnija prepreka za milijardera da kupi F-15 i F-16 i odveze ih u Ukrajinu bila bi američka izvozna kontrola – veliku prodaju oružja mora da odobri Kongres SAD pre nego što joj se dozvoli da se nastavi.

„Obično borbene avione prodaje jedna vlada drugoj“, dodao je Nedervud.

Leave a Reply

Your email address will not be published.