Ekspert SAD šokirao svet: Blokiranje “Severnog toka 2” neće naneti štetu ruskoj ekonomiji – Nastaviće isporuku postojećim maršrutama

Hipotetičko blokiranje puštanja u rad gasovoda „Severni tok 2“ neće naneti štetu ruskoj ekonomiji, napisao je američki ekspert Kris Miler u članku za „Forin afers“.

„Neki članovi Kongresa insistiraju na blokadi gasovoda ‘Severni tok 2’. To su mere usled kojih Rusija skoro da neće imati nikakve ekonomske troškove.

Ako zatvore ‘Severni tok 2’, Rusija će samo nastaviti sa isporučuje gas u Evropu postojećim maršrutama“, napisao je on.

Prema rečima eksperta, već sada postoji višak kapaciteta gasovoda zbog koga će obim prodaje ruskog gasa u Evropi ostati nepromenjen.

„Severni tok 2“ je gasovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje koji se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke. Trenutno je njen operator kompanija „Nord strim 2 AG“ sa jedinim akcionarom „Gaspromom“.

Projektu se aktivno protive Sjedinjene Američke Države koje promovišu svoj prirodni tečni gas u Evropsku uniju, kao i Ukrajina koja se plaši gubitka tranzita.

Rusija je više puta pozivala da gasovod prestane da se pominje u kontekstu bilo kakve politizacije, jer je to komercijalni projekat koji je koristan i za Rusiju i za Evropsku uniju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.