Drugi ešelon glumaca: Sa 5.5 miliona stanovnika glume silu i prete Rusiji

Bivši premijer Finske Aleksandar Stub prokomentarisao je za Al Džaziru ulazak Finske u NATO kao i mišljenje Finaca o pristupanju od početka rata u Ukrajini.

On je naveo da će Rusija na razne načine pretiti Finskoj kada ta zemlja uđe u NATO, ali da su spremni.

Nedavne ankete pokazuju da otkako je počeo rat u Ukrajini, oko 70 odsto finske javnosti želi da njihova zemlja postane deo NATO-a. Pre ruske invazije, podrška članstvu među Fincima kretala se između 20 i 30 odsto.

„Finsko javno mnjenje se promenilo za 180 stepeni otkako je Vladimir Putin napao Ukrajinu. Trenutno je 68 odsto ljudi za ulazak u NATO, a 12 odsto je protiv. Kada naše političko rukovodstvo izađe sa kandidaturom za NATO sa Švedskom u maju, predviđam naše brojke biće preko 80 odsto za članstvo u NATO“, rekao je.

„Osnovna misao koja preovladava u javnosti je da ako Putin može da zakolje svoju braću, sestre i rođake u Ukrajini, to može učiniti i za Finsku i Švedsku. Za Fince, evocira uspomene na Drugi svetski rat. Stoga bi članstvo u NATO-u bio način da se poveća sigurnost i sigurnost Alijanse“, rekao je Stub za Al Džaziru.

Stub kaže da Finska ne očekuje nikakve konvencionalne vojne pretnje od Rusije ili napade jer je finska vojska jedna od najvećih u Evropi. Bivši premijer smatra da je Finska mnogo spremnija za NATO od većine zemalja članica alijanse.

„Ono što ćemo videti od trenutka kada podnesemo zahtev za članstvo u NATO-u sredinom maja, pa do trenutka kada postanemo članica, pretnje će biti hibridne. Biće sajber pretnji, informacionog rata, ali mi smo spremni za to. Npr. godine, kada je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govorio u finskom parlamentu, nestali su sajtovi finskog Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.