DOŠLO DO KRAJA – PUTIN: U igri su najrazličitiji vojni odgovori ako nas Amerika ni ovaj put ne bude čula

Ako Vašington i NATO odbiju da pruže bezbednosne garancije Rusiji, vojno-tehnički odgovor Moskve može biti najrazličitiji, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Odgovor može biti najrazličitiji. To zavisi od predloga koje će mi dati naši vojni stručnjaci“, odgovorio je Putin u intervjuu televiziji „Rusija 1“ kakav bi mogao biti vojno-tehnički odgovor Rusije ako je SAD i NATO „ni ovaj put ne čuju“.

Istovremeno, ruski lider je naglasio da će Rusija nastojati da postigne pravno obavezujući rezultat u tim pregovorima, a ne da ih okonča.

„Upravo tome ćemo težiti“, napomenuo je Putin.

Ruski predsednik je na godišnjoj konferenciji za medije saopštio da je širenje NATO-a na istok neprihvatljivo, kao i da dalja dejstva Rusije neće zavisiti od toka pregovora, već od bezuslovnog osiguravanja bezbednosti Rusije.

Podsetimo, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbednosti u Evropi, o nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i za račun bivših republika SSSR-a.

Dokumenti su predati Vašingtonu i njegovim saveznicima. U jednoj od tačaka nacrta predlaže se da NATO pruži garancije neširenja Alijanse na teritoriju Ukrajine.

Kako je ranije izjavio zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, ako NATO i SAD ne reaguju na zahteve Rusije za bezbednosnim garancijama, to bi moglo dovesti do nove runde konfrontacije.

NATO je potvrdio da je dobio predloge, da će ih proučiti ali da će pri tome u obzir uzeti stav Kijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.