DOGAĐAJ KOJI JE ŠOKIRAO RUKOVODSTVO SAD: Zašto je prestolonaslednik Saudijske Arabije urlao na Bajdenovog savetnika

Saudijski prestolonaslednik vikao je na savetnika Bajdena tokom sastanka, piše Volstrit džornal.

Kako navodi Volstrit džornal, SAD su htele da oduzmu Rusiji dodatni profit od izvoza nafte, koji dobija od visokih cena ugljovodonika.

Da bi to uradila, Bela kuća je u Saudijsku Arabiju poslala američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, koji je trebalo da ubedi Saudijce da povećaju proizvodnju nafte, što bi dovelo do nižih cena na tržištu crnog zlata.

Međutim, Rijad je odbio da posluša Vašington, prestolonaslednik Mohamed bin Salman Al Saud je ignorisao zahtev Džejka Salivana.

Tada je savetnik predsednika Sjedinjenih Država odlučio da uplaši vladara Saudijske Arabije podsećanjem na skandal sa ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Pre nego što je ova priča zaboravljena na Zapadu, šef Bele kuće DŽo Bajden zapretio je da će izolovati Saudijsku Arabiju.

Prema Volstrit džornal, nakon što je Džejk Salivan pomenuo Kašogija, Mohamed bin Salman je počeo da viče na savetnika američkog predsednika i doveo ga u neugodnu poziciju.

Prestolonaslednik Saudijske Arabije rekao je da SAD mogu da zaborave na svoj zahtev za povećanje proizvodnje nafte.

Stav prestolonaslednika prema predstavniku Bele kuće bio je razumljiv: Saudijskoj Arabiji je jednostavno ponestalo strpljenja.

Amerikanci su poslednjih godina učinili mnogo da im odnos sa Saudijcima bude veoma težak. Ali to ukazuje ne samo na odbijanje Rijada da poveća proizvodnju nafte, već i na planove Arapa da napuste dolar.

„Sama činjenica da Rijad ne razgovara o prodaji nafte za dolare govori da je Vašington izgubio saveznika. Još nisu izgubili partnera, ali saveznika, da.

Prelazak na bilo koju valutu sa dolara i evra je udarac za Sjedinjene Države, i to veoma snažan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.