DO SADA NEVIĐEN ZAOKRET – Rusija ima ono što svima treba pa diktira uslove: Nećemo štampane dolare i evre ali može trampa i roba …

Prelazak na barter mogao bi da bude jedan od narednih koraka u nagodbi Rusije za robu sa neprijateljskim zemljama.

Oksana Dmitrijeva, član odbora Državne dume za budžet i poreze, kaže da bi “na ovaj ili onaj način, sledeća faza u nagodbi sa neprijateljskim zemljama mogla da bude dogovor da im prodamo, na primer, gas ili naftu, titanijum ili nikl, pod uslovom da oni nama prodaju ono što nam treba”.

“Druga opcija je generalno prelazak na barter ili kliring”, rekla je Dmitrijeva.

“Ako govorimo o trgovini sa zemljama sa kojima imamo uravnotežen trgovinski bilans, onda zemlje same mogu da odrede u kojoj valuti će biti plaćanje. I u ovoj situaciji mogu da koriste isključivo dolar ili evro kao obračunsku jedinicu”, smatra ona.

Dmitrijeva priznaje da je prilikom obračuna sa drugim zemljama “moguće oživeti veoma mnogo instrumenata ili šema iz sovjetskog sistema”.

Na primer, kaže, u okviru Saveta za međusobnu ekonomsku pomoć korišćena je prenosiva rublja, a u obračunima “sa zemljama drugog sveta, kolektivnog Zapada, bilo je i razmene”.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je vladi, Centralnoj banci i Gaspromu da do 31. marta sprovedu mere za promenu valute plaćanja za isporuku ruskog gasa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mere u rublje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.