DIE WELT: Putin od 2007. traži da Zapad prizna Rusiju za veliku silu – SAD JE TO DOBIO BEZ ISPALJENOG METKA

Prvi put od pregovora o ujedinjenju Nemačke, Rusija uživa pažnju koja joj je od tada nedostajala, ocenio je Žak Šuster, viši kolumnista nemačkog lista Die Welt.

Iz dana u dan, predsednici, ministri spoljnih poslova i odbrane, jedan za drugim, prenoseći štafetu jedni drugima, dolaze u Moskvu. To je pravo hodočašće u glavni grad Rusije.

Upravo to je ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 2007: želeo je da se njegova zemlja shvati ozbiljno i prizna kao velika sila, naglašava Šuster.

I nastavio: „Zapad mu je uskratio takvo poštovanje. Američki predsednik Barak Obama samo je pogoršao stvari kada je Rusiju podrugljivo nazvao regionalnom silom.

Iz realpolitičke perspektive, bio je u pravu. Međutim, stanje duha jedne zemlje važi i za realpolitiku, posebno ako je u pitanju nuklearna sila. Makijaveli je u tom pogledu postavio jedno od najvažnijih pravila: ne ponižavaj nikoga koga ne možeš uništiti“.

Šuster još ukazuje: „Oni koji imaju razumenja za Rusiju, a i oni koji kritikuju Kremlj – svi danas moraju da priznaju: Putinova drska igra na granici sa Ukrajinom vratila je njegovu zemlju u svetski vrh.

Putin je uspeo, bez ijednog pucnja, da otvori temu za diskusiju širom sveta.

Rezultat je jednostavan: treba da nastavimo dijalog, da nastavimo pregovore, da nastavimo sa posetama Rusiji. Potrebni su stalni pregovori, kao u nekim godinama Hladnog rata, da bi se sačuvali evropski mir i nezavisnost Ukrajine“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.